Albert Lilienberg

Albert Lilienberg

Albert Lilienberg

Svenskt Biografiskt Lexikon beskriver man den för Göteborg betydande mannen Albert Lilienberg som: ”Allt detta sammantaget gav ett intryck av att han studsade. Han hade stor elasticitet, vilket i hans yrkes-utövning måste ha varit en betydande tillgång.” Albert Lilienberg, en av de främsta företrädarna för Camillo Sittes stadsplanering, var emellan åren 1920-27 Förste stadsingenjör i Göteborg. Vid sidan av sina insatser i Göteborg utförde Lilienberg mer än 60 stadsplaner, för andra samhällen i Sverige.

Med stor följsamhet tillnaturliga förutsättningar planerades Landala egnahemsområde, Bagaregården och Kungsladugård, Örgryte villastad, Lorensbergs villastad m.m.. Världsutställningen 1923 inspirerade honom till anordnandet av Götaplatsen.Camillo Sittes (1843-1903) idéer var en reaktion mot dåtidens etablerade stadsplanekonst med raka gator och oändliga perspektiv. Det var framförallt gaturummet Sitte tog fasta på. Sittes inspiration kom ifrån de organiskt slingrande medeltida städerna.

Lilienbergs planer utmärks också av terränganpassning med svängda former, där blicken inte skulle försvinna ut i intet. Han arbetade med Sittes ideal om det ”slutna rummet” (husen ligger placerade nära gatan, med trädgårdarna på baksidan) och med egna ideal såsom silhuettverkan i stadsbilden. På avstånd var stadsbilden det väsentliga och den ”borglika kransen” fungerade som ”konturbildare”. Denna princip hade använts i planen för Bagaregården.

Bild: Bagaregården 1927

Bild: Bagaregården 1927

Samtidigt med denna estetiska stadsplanekonst fanns det hela tiden en strävan efter effektiva genomfartsleder. De nya kommunikationerna skapade nya behov och möjligheter inom stadsplaneringen. Med Lilienberg började stadsplanekonsten övergå till mer teknisk.organisatorisk stadsplanering, t.ex. gällde det att avgöra var man skulle bygga olika typer av bostäder, var industrierna skulle ligga, hur spårvagnar skulle dras, var avloppsnätet skulle placeras etc.

I linje med Sitte nöjde sig inte Lilienberg att utforma själva stadsplanen utan ansåg det lika viktigt att hustyperna beställdes hos ”goda” arkitekter. Även arbetarbebyggelse kom att intressera honom, förut hade den sortens hus tillkommit efter byggmästarritningar i en enformig upprepning.

Bagaregården.

Bagaregården.

 

 

Av Marie Henriksen

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Människor då och nu och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!