Amerikahuset

År 1919 började Svenska Lloyd uppförandet av det hus som kom att bli Amerikahuset. Byggnaden, som ritades av Bjerke och Swensson, var tänkt att hålla lager och verkstäder för Svenska Lloyd. Innan byggandet avbröts p.g.a. ekonomiska svårigheter i och med första världskriget, hann man uppföra flygeln mot kajen. Den halvfärdiga byggnaden övertogs så småningom av Svenska Amerikaliniens fastighetsbolag, som började med tillbyggnadsarbeten 1923. Man anlitade arkitektfirman F.O. Peterson och Söner; arkitekten hette Sven Steen.

amerikahuset_2

Amerikahuset

bild: Helio Duarte

På detta vykort ser man en del av hamnen. Amerikahuset på höger sidan.

Man använde sig av den tidigare byggnadens bärande betongkonstruktion, men ändrade byggnadens utseende avsevärt.

Amerikahuset var den första större byggnad som mötte utländska båtresenärer som kom in mot Göteborg. Byggnaden gavs därför ett monumentalt utseende med framsidan vänd mot Göta älvs inlopp. I dag kan detta vara svårt att se, då kajen utvidgats och Amerikahuset ligger längre ifrån älvstranden än tidigare. När Amerikahuset uppfördes bestod omgivande bebyggelse till största delen av en- till två-våningshus. Byggnaden kunde vid den här tiden endast jämföras med posthuset vid Drottningtorget i storlek. Hissen var för sin tid uppseendeväckande, många av områdets barn försökte därför smyga sig till en åktur.

Amerikahuset rymde bl.a. stora delar av Broströmskoncernens kontor, men där fanns även lagerlokaler och ett 30-tal lägenheter. Det fanns en mycket modern tvättinrättning med kapacitet för 10.000 kg linne och 2500 filtar per vecka, främst från Atlantångarna.

Av Marie Henriksen

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Vad hände när? och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!