Parker och Sevärdheter

Stora Teatern, Göteborg

Stora Teatern, Göteborg

Parker och Sevärdheter

Promenerar man från Kungsportsplatsen längs Avenyn, som sträcker sig i sydöstlig riktning, finns det mycket att se innan man slutligen står på Götaplatsen. Efter att ha korsat Vallgraven genom att gå över Kungsportsbron kommer man snart fram till Stora Teatern som ligger i Kungsparken på höger sida. När behovet av en ny teater växte i staden i mitten av 1800-talet beslutades efter en upprörd diskussion att den skulle ligga på sin nuvarande plats i Kungsparken. På den tiden var detta rena landsbygden och det var många som varnade för att bron var ”livsfarlig att passera mörka vinterkvällar”. 1856 invigdes Stora Teatern, som då kallades Göteborgs Nya Theater. Arkitekten som ritade Stora Teatern hette Bror Carl Malmberg. Fram till hösten 1994 tjänade Stora Teatern även som Operahus, men sedan Göteborgs Operan byggts flyttades denna verksamhet dit istället. Kungsparken bakom Stora Teatern rymmer en del intressanta skulpturer.

Bältesspännarna av Johan Peter Molin, foto helioduarte.com

Mitt emot Stora Teatern står en dramatisk staty – Bältesspännarna. Upphovsmannen Johan Peter Molin sägs ha inspirerats av en legend om två kämpar som sitter fastspända i varandra med ett bälte, samtidigt som de kämpar med kniv på liv och död. I folkmun brukar det sägas att det de egentligen kämpar om är sista biljetten till en utsåld föreställning på Stora Teatern. Parken där statyn står kallas allmänt Bältesspännarparken.

Ur Göteborgs vinterstaden – winter town edition 04/05

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Stadens delar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!