Badhus – Badhistoria

Badhus anlades i Europas städer från 1100-talet.Under 1400- och 1500-talen urartade dessa badinrättningar alltmer till förlustelseställen och blev med tiden smitt- härdar för senmedeltidens könssjukdomar. Därför avvecklades badhusen och efterträddes av termalbad, anläggningar för brunnsdrickning eller medicinska bad.

Under 1600- och 1700-talen ersattes kroppstvagningen av parfymering. Inte ens de nya kungliga slotten, tex det i Stockholm hade utrymmen som var avsedda för bad. Det sista äldre offentliga badet i Sverige, Rosenbad i Stockholm stängdes i början av 1700-talet. 1725 utfärdades en kunglig förordning som förbjöd hållandet av badhus.

Därför etablerades havsbad och kallbad som alternativ. Kallbadhus började byggas  i de större svenska städerna i slutet av 1700-talet. Redan 1780 anlades en badsump i Fattighusån i Göteborg. Varmbadhusen gjorde dock snart entre igen och 1802 fanns det ett varmbadhus i Surbrunn, vid Otterhällan.

De tidigaste badhusen

Barnhusets badhus

Låg utanför Drottningporten.1780 kunde göteborgaren få ”kalt bad mot afgift till Barnhuset och drix till vattenpumparen och en gumma som med servietter och nödig  uppassning går tillhanda.”
”Uti sjelfva lådan” kunde gästen få så högt vatten som önskades eller en s.k ”Duch ovan ifrån”.

Lindgrenska badhuset i Surbrunn

1802-1835
Redan 1711 upptäcktes en mineralkälla vid otterhällan. Den fick namnet Surbrunn, (hälsobrunn) eftersom dess vatten ansågs starkt och välgörande. Källan sinade 1761 men 1802 öppnade istället Kapten Lindgren ett badhus som låg mitt i en vacker plantering. Varmbadhuset var litet, endast fyra karförsedda rum för varmbad fanns.

Ulriceberg badhus

1813 – 1814
J.Söderling startade i sitt lilla Landeri Ulriceberg ett litet badhus. Det innehöll både dusch och karbad. Badhuset var dock ingen strålande affär , utan 1814 var landeriet med kägelbana till salu.

Willhelmsbad, vid Örgryte bäck

1825
Varmbadhus. Enligt annonser i samtida tidningar började badningen redan klockan sex och höll på till kvart över åtta på kvällen. Badpolletter såldes i E.W Beleys salubod,vid Kungsgatuhörnet.

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Stadens delar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!