Badhus i Göteborg

rotunda

Boktips: Guide till Göteborgs arkitektur

Rotundan vid Skeppsbron 1 var Göteborgs förnämaste varmbadhus, från 1830 till 1856. Det var lyxuöst inrett med bla badkar i marmor. Rotundan blev en av Göteborgs största sevärdheter som ofta fyllde badande med beundran.
För ungefär 160 årsedan kunde man bada salta havsbad mitt inne i Göteborg. Varje dag gick en ångare ut till Känsö för att hämta tång och friskt havsvatten till badhuset på Skeppsbroplatsen som tillhandahöll såväl salta som söta bad. Det var kommersrådet Olof Wijk d ä och ingenjören Alexander Keiller som 1830 bildade ett badbolag med 40.000 riksdalers aktiekapital. Meningen var att de välsituerade folken skulle få ett varmbadhus. Badhuset blev smakfullt och påkostat inrett. Det fanns tretton badrum,tolv karbadrum och ett rum för ryska bad. Badkaren var av italiensk marmor. Sommaren 1837 lögades sig Esaias Tegnèr i de salta havsbaden.Han fann baden ”synnerligen uppfriskande”. En annan badgäst omtalar inte utan förvåning att betjäningen i badhuset sköttes av kvinnor, som till och med borstade  dem. ” För att undvika missförstånd”, skriver han, ” måste jag likväl tillägga att de tjänstaktiga kvinnor, vilka ej underlåta någon önskvärd uppmärksamhet, alla äro långt hunna i de allvarsamma år som utan oskicklighet kunna tillåta dem denna slags betjäning”.

starkt

Brev från CarlAugust

….gick jag för att se och nyttja det så mycket berömda badhuset som i alla delar förtjenar sitt rykte. Man träder in i en rotunda upplyst af ett i coupolen anlagdt hvälfdt fönster af målade rutor i medelpunkten af vars skimrande ykta en liten canariefogel i en elegant bur slår sina drillar likasom för att göra en fremling uppmärksam på det förträffliga ecko,som i dylika byggnader låter höra sig. I den runda gången som omgifver detta hälsans tempel, der prektiga divaner och mattor äro arrangerade till deras beqvämlighet, som äro roade af conversation, äro ingångarna till badrummen: hvar N: o har 2 rum, ett till toilett och ett till badrum, hvilket sednare upplyses af ett högt vid taket upptaget fönster i Göhtisk stil. Badkaren äro af hvit marmor och inpassade i sjelfeva golfvet. Allt bär prägeln af den yttersta elegans; till och med handtagen på dörrlåsen äro af stora likasom brillanter slipade christaller, hvilka, då solen skiner in, gifva en blixtrande glans. Hvarenda natt får man in havsvatten, som hemtas i pråmar 2 mil ute i hafvet, för att kunna gifva naturliga saltbad, och likväl är man ej dyrare än i den stora staden Uppsala. Dett kan man kalla luxe men i en ädel stil och just för denna luxe har Götheborg behagat mig.

av Marita Larsson

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Stadens delar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!