1706

Teologen Erik Benzelius besöker Göteborg. Han skulle sedermera bli biskop i staden. Vid sitt besök 1706 skriver Benzelius bl a:
”Fästningarna Göta Lejonet och Kronan ligga på var sida av staden. Den förra tala de själva ej synnerligen väl om, är för trångt byggd och första gången de gåvo salva därute sedan den blev färdig, sprang valvet. Den senare är härlig och med större försiktighet byggd. Själva staden är mycket reguljär och lik Amsterdam medelst sina gravar, sköna broar, rediga och rena gator samt nätta hus. Kungshuset ligger vid ändan av staden som vätter åt stora havet, rätt nedan för berget Ottrila. Holländare hava ock först byggt staden, när den av begynnelsen av förra hundrade året blev dit flyttad från Ny-Lösen, som ligger en halv mil better in åt landet, så kallat sedan staden blev dit flyttad från Gammel-Lösen. En stor del hava ännu sina lustgårdar, ängar och åkrar uti Ny-Lösen, vars förfäder där bott, förrän staden flyttades. Två vackra kyrkor äro där, den svenska, som är domkyrka, och tyska kyrkan. Den 1 juli, som var söndag, reste vi i aftonsången ut till Nya Älvsborg eller slottet, som de det kalla. Ligger 1/3 mil från Göteborg uti havet på en ö. Är märkeligen väl befäst, men själva tornet duger inte stort. Gamla Älvsborg ligger 1/4 mil och däröver närmare staden på västra handen när man reser ut. Nu förstörd och dagligen i grund förstöres av artilleriet, som där försöker sina miner och öva sig i sin konst. Är eljest en skans ett stycke därifrån, Billingen, strax vid Ny varvet, varest hamn nyligen är gjord för krigsflottan med stor omkostnad, och är man beställsam att efter hand skaffa hus dit för amiralitetsbetjänterna, som skola bo där. In mot stan vistes oss platserna där de danska stått på Hisingen, och där de svenska gått över, när de slogo dem i senaste ofriden.”

Källa: Göteborg genom tiderna.

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!