1727

Stadshögvakten får eget hus på Stora torget. Det uppförs efter J. E. Carlbergs ritningar. Stadshögvaktshuset brinner ner 1746, men återuppbyggs året därpå.

Rådman L. Bratt försöker odla tobak på det område vid Mölndalsån som gick under namnet Brattska plantaget. Troligtvis låg det i närheten av Underås bro på Mölndalsåns västra strand. Bratts försök att odla tobak blir ingen framgång, men det är ett förebud om de rätt stora tobaksplantager som några decenier senare skulle finnas runt staden.

Göteborgs stad köper för tullens räkning in huset i hörnet Norra hamngatan och Smedjegatan. Staden betalar 7 000 daler silvermynt för fastigheten som sedan används till tull- och packhus. Tullhuset blir som så många andra förstört vid den stora branden 1746, men byggs strax upp igen.

Källor: Göteborg genom tiderna, Det gamla Göteborg band 2 och Göteborgs äldre industri.

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!