Carnegies fabriker vid Klippan

Carnegies fabriker vid Klippan på 1800-talet.

Carnegies fabriker vid Klippan på 1800-talet.

Under 1800-talet fick industrialiseringen sitt genombrott i Göteborg. En rad industrier anlades och för att snabbt kunna serva maskinerna med delar byggdes mekaniska verkstäder i anslutning till fabrikerna.
Industrialiseringen medförde att folk från landsbygden strömmade in till staden. Under ett sekel, från 1800 till 1900, ökade Göteborgs befolkning från 13 000 invånare till 130 000 invånare. Den snabba befolkningstillväxten medförde att staden inte hann med att bygga bostäder åt alla. På 1870-talet upprättades därför nödbostäder i skansen Kronan.

En idyllisk bild av nödbostäderna i skansen Kronan.

En idyllisk bild av nödbostäderna i skansen Kronan.

Totalt var det cirka 300 människor som under en period hade skansen Kronan som sitt hem. De flesta av dessa var fattiga barnfamiljer. Tecknade bilder över nödbostäderna visar kvinnor som spinner och barn som leker. Det är en hemtrevlig miljö som återges, men i verkligheten såg det helt annorlunda ut. Många av Kronans nya inhysningar var kända för att ägna sig åt dryckenskap, slagsmål och gräl. Under nödåren kallades Skansberget för ”Rånkullen”, eftersom området ansågs osäkert att vistas i.

Bilder: Göteborgstadsmuseum
Av Rolf Larsson

 

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Vad hände när? och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!