Minnesmärken

Det stora svenska äventyret – boken om Svenska Ostindiska Compagniet

Ostindiska compagniet och jakten på silver : snillen eller tokstollar?

Chalmerska huset (Södra Hamngatan 11)

Uppfört i nyklassicistik stil åren 1805-1807 för William Chalmers, direktör i Svenska Ostindiska Kompaniet. Arkitekt var Carl Wilhelm Carlsberg, son till Bengt Wilhelm Carlberg, som ritade Ostindiska huset (nuvarande stadsmuseet).

Chalmerska huset var bank från 1864. Sedan 1993 har det varit bankmuseum.

Portrait of Carl Hårleman (cropped)

arkitekten Carl Hårleman

Ostindiska huset (Norra Hamngatan 12)

Uppfört åren 1750-1762 som Ostindiska  Kompaniets magasinhus, auktionssal och direktionslokal. Arkitekt var Bengt Wilhelm Carlsberg. Ritningarna ändrades något av arkitekten Carl Hårleman. Efter kompaniepoken inköptes byggnaden av Göteborgs stad. År 1861 inrättades Göteborgs museum i huset. 1996 blev det renoverat för Göteborgs stadsmuseum.

Värdshuset vid Klippan

Uppfört år 1762 för Ostindiska Kompaniet och fungerade som värdshus i nästan 100 år. Huset förekommer i boken ”Min son på Galejan” om skeppsprästen Jacob Wallenbergs resa 1769 med ostindiefararen Finland, där Jacob hade sin avskedsfest på Värdshuset. Idag fungerar det som bostadshus.

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Svenska Ostindiska Kompaniet och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!