1697

Image via Wikipedia

En av Göteborgs mest framstående män, Sebastian Tham, står till svars inför stadens råd. Thams planer på att skeppa iväg en last råg till Holland, där rågpriset är högre, upprör rådet eftersom stadens sädesförråd är så gott som tomma. Rådet beslutar att kvarhålla råglasten och året efter förbjöds Tham att ”någonsin mer tänka på något dylikt” vid vite av 30 par spö.

Nedsmutsningen av gatorna har gått så långt att staden upprättar avtal med bönder för avskrädets bortförande. Pålar med halsjärn slås i marken jämte tillkännagivandet att de är till för att den som med smutshögar fortsätter förorena Göteborgs gator.

Fransmannen Jean Cheminau blir antagen som stadens dansmästare. Han delar sin tid halvårsvis mellan Stockholm och Göteborg mot att ingen annan i staden tillåts upprätta ”dansareskola”.

Stadens styrande beviljar sig själva att vid borgmästares, rådmäns och sekreterares begravningar fri klockringning, gravöppning och dekoration av kyrkan. Dessutom skall vid de ovan nämdas hustrurs begravningar klockringning ges kostnadsfritt.

Karl den tolftes kröning den fjortonde december detta år firas med pompa och ståt. Kanonsalvor skjuts från fästningsvallarna. Vid aftonen tänds becktunnor vid älven och på de höga hisingsbergen. Klockan sju på kvällen låter vice komendanten Belfrage antända ett fyrverkeri med en stor myckenhet raketer, för att visa göteborgarnas glädje över den nya konungen. När raketskenet är förbi tänds det i fönster över hela staden ljus och vackert bemålade emblem ställs ut här och där. På rådhuset sätts två bilder upp, den ena föreställer konungen sittandes på sin tron, den andra föreställer ett kronbeprytt lejon ståendes på bakbenen.

Källor: Kronologiska anteckningar rörande Göteborg och Göteborg genom tiderna.

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!