1900-talet

Lästips: Göteborgs hamn : liv, arbete, konst

Under 1900-talets början utvecklades hamnen till att bli Skandinaviens största exporthamn och flera stora varvs- och verkstadsföretag kom att växa till världsledande. Den starkaste ekonomiska kraften kom dock ifrån textilindustrin med Gamlestadens Fabrikers AB som hade över 1000 anstälda år 1900. Ett illustrerande exempel på den industriella växtkraften i Göteborg under 1900-talets första decennier är uppkomsten av SKF och Volvo. Utgångspunkten var just Gamlestadens Fabrikers AB som hade fått problem med sättningar i fabriksfastighetens grund på grund av den lerhaltiga jorden. Detta gjorde att lagren i vävstolarna skavde snett. Den unge ingenjören Sven Wingquist konstruerade då det sfäriska kullagret som en lösning på detta problem. För tillverkningen av detta bildades 1906 ett särskilt bolag, AB Svenska Kullagerfabriken, SKF, vilket snabbt utvecklades till ett storföretag inom svensk exportindustri. Under den finansiella krisen på 1920-talet sviktade efterfrågan på kullager, och för att finna en ny avsättning för dessa beslöt SKF 1926 att inleda biltillverkning under namnet Volvo vilket redan tidigare hade inregistrerats som ett varumärke för kullager. Aktierna i detta bolag utgavs sedan som utdelning till SKF:s aktieägare, vilket var starten för Volvo som självständigt bolag.

Eftersom Göteborgs varv inte förstördes under andra världskriget kom varvet att bli en viktig faktor i Göteborg fram till 1970-talet.

Kulturen var det dock sämre beställt med. Trots namn som Viktor Rydberg och Wilhelm Stenhammar lågg det mycket i Bjørnstjerne Bjørnsons ord: ”I Göteborg skrivs ingen dikt; där skrivs fakturor”.

Den stora dominansen av tung verkstadsindustri gjorde att Göteborg drabbades extra hårt av 1970-talets varvskris. De stora skeppsvarven (Götaverken, Lindholmen och Eriksberg) kom under dessa år att nästan helt försvinna ur stadens näringsliv.

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!