Det första avloppsnätet

Underjordiska avloppsledningar fanns i ett fåtal mot 1700-talets slut. De hade lagts ned av privata husägare som bodde utefter kanalerna. Avloppsvattnet ledde ut i kanalvattnet genom trätrummor.

I övrigt fick spillvatten, urin och andra föroreningar från gårdar och uthus, söka väg i öppna rännor av kullersten längs gator och gränder ner i kanalerna. Det är självklart att det rann dåligt på många ställen; ofta rann det inte alls och det luktade bedrövligt från den jäsande dyngan. Kanalerna, där vattnet i det närmaste stod stilla, användes till avstjälpningsplatser. Västra Hamnkanalen (där Västra Hamngatan går nu) kallades Lortdammen och Djupedalsbäcken (nuvarande Linnégatan) Råttebäcken.

Med upprepade hotelser och viten försökte myndigheterna få ordning. Bl a bestämdes 1831 att fastighetsägarna varje dag skulle vattenspola sina gårdar och rännstenen utanför husen. Bestämmelsen efterlevdes dock dåligt. De fattiga som bodde i stadens utkanter fick gå långt för att hämta vatten och det är lätt att förstå att de inte gärna hällde ut något i rännstenen.

Källa: Göteborgs utbyggnad – Nägra bidrag till Göteborgs stadsbyggnadshistoria

Boktips om – Göteborgs kanaler och broar berättar

Med sina många kanaler och broar i holländsk stil kom gamla Götheborg att kallas för Lilla Amsterdam. Här spelar intressant historia upp kring kanaler och broar i centrum. Hur såg Västra och Östra Hamnkanalerna ut och varför fylldes de igen? Boken kryddas med dramatiska och roliga händelser. När en spårvagn störtade ner i Stora Hamnkanalen. När det spelas revy i Rosenlundskanalen och när det sjöng från klappträden och tjattret hördes från tvättmadammerna på de många sköljflottarna i Vallgraven.
Och varför stannade inte kronprins Gustaf på Vasabron och invigde den 1907?
Detta och mycket annat väntar läsaren.

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Vad hände när? och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!