Drottning Kristina utfärdar tullfrihet

Drottning Kristina utfärdar tullfrihet för en mängd varor som tas in av utlänningar i Göteborg för vidare export till utlandet. Staden blir tullfri transithamn för bl a virke, salt, stenkol, bly, kläde, vin och sprit.

Den engelske ambassadören Bulstroe Whitlocke skriver i samband med sitt besök om Göteborg: ”Såväl åtskilliga förnäma och mindre förnäma holländare, skottar och andra lika väl som svenskar har byggt den här staden och uppfört många vackra tegelhus, vilka emellertid ser ut att vara inte alltför stabilt byggda. Denna stad är nu till största delen bebyggd och full av handel och människor, trots att den inte är särskilt stor.”

Källor:Göteborg genom tiderna och Från fästningsstad till handelsstad 1619-1820.

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!