Elfrida Andree

Elfrida Andrée

Elfrida Andrée

Sveriges första kvinnliga telegrafist och domkyrkoorganist

Medan Elfrida Andree väntade på att få en organisttjänst blev hon Sveriges första kvinnliga telegrafist. Sommaren 1865 fick hon tillstånd från regeringen att arbeta som växeltelefonist i Strömstad. År 1867 ledigförklarades en tjänst som domkyrkoorganist i Göteborg. Nu ingrep Andreas Andrée och skrev ett brev till domprosten Peter Wieselgren, där han betonade dotterns begåvning och goda kvaliteter.

Det var sju män som sökte tjänsten, och så Elfrida. Hon var övertygad om att hon skulle få avslag på sin ansökan, och när hon fick det positiva beskedet att hon fått tjänsten lär hon ha svimmat av överraskning och glädje. Hon blev härmed den första kvinnliga domkyrkoorganisten såväl i Sverige som i hela Europa. Det skulle dröja över 120 år innan en kvinna blev domkyrkoorganist i Sverige igen.

Som organist fick hon låg lön, 1 600 kronor om året. Arbetet var dessutom stressigt, men Elfrida var mycket omtyckt för sitt spel och drog mycket folk till kyrkan. Det sägs att det brukade vara omkring 1 500 besökare per gudstjänst. Hon gav också så kallade folkkonserter på Arbetareinstitutet. De var avsedda för lågavlönade arbetare, som inte hade råd att gå på de musikaftnar som anordnades i frånvaron av ett konserthus.

Elfrida umgicks med bland andra S A Hedlund, Viktor Rydberg, Henrik Ibsen, Björnstjerne Björnsen och Fredrika Bremer. Hon var också vän med Sophie Elkan och Selma Lagerlöf. Tillsammans med den senare skrev hon operan ”Fritjofs saga”. Dessutom umgicks hon med några andra kvinnliga tonsättare. Hon var även aktiv i kvinnorörelsen, förekom ofta i tidskriften Hertha och komponerade rösträttskantaten till 70-årsjubiléet 1911 då den internationella rösträttskongressen ägde rum.

Anton Rosell

 

Kvinnlig pionjär

Elfrida Andrée var även landets första kvinnliga orkesterdirigent, och arbetade också med pedagogik, gav kyrkokonserter och komponerade. I 62 år ansvarade hon för orgelspelandet i Domkyrkan, och hon mötte hela tiden motstånd från bland andra domprostarna Anton Rosell och J A Rexius, vilka ansåg att en kvinna inte hade på organistpallen att göra och ville förbjuda henne från att musicera. Men Elfrida fortsatte oförtrutet. Det berättas att hon på ålderns höst ibland satt och spelade i domkyrkan på kvällarna, och ibland utbrast: ”Där fick du, Paulus!”.

Photo of writer Selma Lagerlöf.

Image via Wikipedia

1929 avled hon i hjärtsvikt i sin bostad på Molinsgatan 13. Hon begravdes på Norra kyrkogården i Stockholm. Här i Göteborg finns hennes namn bevarat i form av en liten gatstump nära Stampen, som är uppkallad efter henne.

av Maria Nyström

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Människor då och nu och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!