Fiskhamnen

Foto av akvarell från tidigt 1800-tal.

Foto av akvarell från tidigt 1800-tal.

Boktips: Sjöfartsstaden Göteborg : bilder och berättelser från fem decennier

Där Fiskhamnen nu ligger fanns tidigare en såg. På bilden ovanför kan man se hur timmer fraktades till sågen på älven. Det är härifrån Såggatan, som går från hamnen och upp genom Majorna, fått sitt namn.

Från såg till fiskhamn

Fiskförsäljningen höll kring sekelskiftet i huvudsak till vid Rosenlund, i och kring den fiskhall från 1874, som folkmun snabbt döpte till Feskekôrka. Så småningom blev det dock trångt och kaotiskt både på land och i kanalen, vilket ledde till att Göteborgs stadsfullmäktige den 12 september 1907 beslöt att bygga fiskhamnen vid Majorna. Långt bort tyckte många, men det nya läget underlättade mycket för fiskebåtarna.1910 stod den nya hamnen färdig. Redan samma år beslöt hamnstyrelsen att hamnen skulle utvidgas, och så fortsatte det med nya byggnader och större bassänger.

Kommers på Fisktorget vid Feskekôrka 1902.

Kommers på Fisktorget vid Feskekôrka 1902.

I en skrift från 1911 berättas det att arbetet med hamnens uppbyggnad frånsett storstrejken 1909 fortskred utan att störas av några större svårigheter eller olyckor. Arbetsstyrkan var störst hösten 1908, när drygt 100 man ingick.

Annons i HT från 1892, där Karl Johanskyrkan syns i bakgrunden.

Annons i HT från 1892, där Karl Johanskyrkan syns i bakgrunden.

Området fick lov att rensas från halvmultnade virkesrester som sjunkit ner i den sanka marken under perioden som såg och brädgård.
I början av 1990-talet fylldes en del av hamnbassängen igen, och gjordes om till parkeringsplats, eftersom fiskarna numer kör dit sin fångst med lastbil och inte båt som förr. Auktionshallen som byggdes 1914 är riven, och en ny stod klar 1993.

Fiskauktion, ca 1910-1915.

Fiskauktion, ca 1910-1915.

 

Fiskauktionen

Tidigt på morgnarna när fiskefartygen kommit in till hamnen hålls fiskauktion där fisken säljs vidare till grossister, konservfabriker och butiksägare. Under de första åren räckte det med en auktion, medan det under 1930-talet kunde behövas sex stycken. På 1960 talet kunde nio-tio auktioner pågå parallellt, och ibland sattes extra auktioner in senare på dagen.

Sillgrossist

Sillgrossist

Turister välkomnades till Fiskhamnens auktioner under 1960-talet. Föreningen för Fiskpropaganda såg till att besökarna blev försedda med broschyrer och recept vid sina besök.

Idag utgörs de flesta besökarna av skolklasser och andra förbokade grupper som blir guidade runt i fiskhallarna. Propagandan sköts av ”Svensk Fisk”, som drivs av fiskeriverket.Fiskare

Fiskare

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Stadens delar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!