1940

Den kalla vintern under andra världskrigets andra år tvingar flera av stadens kyrkor att stänga på grund av bränslebrist. Haga, Kristine, Masthugget, Lunby och Örgryte gamla kyrka, är bland de kyrkor där kylan omöjliggör öppethållande.

Den 11 april rullar bilar i lång rad över hisingbron för att i hast nå Torslanda flygfält. Tanken är att bilarna skall fylla flygfältet så att inga tyska plan kan landa. Tyskarna hade två dagar tidigare anfallit Danmark och Norge.

Natten den 12 april utbryter nästan panik i Göteborg. Flyglarmet går av misstag och många flyr från staden av rädsla för bomberna.

Fyra inköpta jagare från Italien anländer till Göteborgs hamn . Det är ”Puke”, ”Psilander”, ”Romulus” och ”Remus”. De hade haft en äventyrlig färd från medelhavet och hit. Bland annat hade engelska bombplan anfallit eskadern på vägen. Alla fyra klarade sig dock utan skador.
Priset på jagarna uppgavs vara 27 miljoner kronor.

Den 17 september dödas nio personer och ett 30-tal skadas vid en svår tågolycka på Västkustsbanans vidukt vid Gubbero.

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!