1952

Folkets hus vid Järntorget invigs av statsminister Tage Erlander.

Konung Gustav VI Adolf inviger det nyrestaurerade Gunnebo slott, som sedan öppnas för allmänheten.

Blott 19-årige göteborgsynglingen Ingemar Johansson når tungviktsfinalen i de olympiska spelen i Helsingfors. Han blir dock diskkvalifiserad för passiv boxning. Sju år senare är den begåvade boxaren professionell världsmästare i tungvikt. Han får även i efterhand sin olympiska silvermedalj vid en ceremoni på Åbytravet 1982.

De sista hästkärrorna försvinner från Renhållningsverket. Därmed är motoriseringen av verkets fordonspark helt genomförd. Ett gammaldags och pittoreskt inslag försvinner från Göteborgs gator.

Jagaren ”Småland” sjösätts vid Eriksbergs Mekaniska verkstad. Det är den första jagaren i världen utrustad med sjövärnsrobotar. ”Småland” tjänstgör vid svenska marinen fram till 1979. Idag är det fritt fram att studera beväpning och annat som tidigare var hemligt i dess utrustning. ”Småland” ligger förtöjd vid kaj som en del av Göteborgs maritima museum.

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!