1624

King Gustavus Adolphus of Sweden

Image via Wikipedia

Den 24 februari kommer ett påbud från Gustav II Adolf att de sista borgarna i Nya Lödöse skall flytta till Göteborg. De som vägrar skall få sina hus rivna för att inte kunna bo kvar. Platsen där Nya Lödöse låg heter i dag Gamlestaden.
I februari skänker Gustav II Adolf Slottsskogen till ”Götheborgs Innevånare med deras Hustrur och barn”, som där kunde ”om sommaren sig förlusta”. 48 soldater från Säfvedals härad anbefalls att stå för vakthållning i staden.
Arbeterna med befästningar runt Göteborg tar sin början och utförs i enlighet med den s k äldre nederländska skolans ideér. Arbetet går ytterst långsamt. Staden får genom kunglig resolution rättighet att inrätta ett kompani för upphandling av allt järn som tillverkas i Värmland. Tyskarna i staden får detta år rätt att inrätta kyrka med egen predikant och att öppna tysk skola. Pastor W. L. Kleinscmidt blir församlingen förste präst. Från Mölndalsån börjar en kanal anläggas för att förse staden med friskt vatten. Den blir färdig 1641 och får med tiden namnet Fattighuskanalen. Under de tio år som går mellan 1624 och 1634 ingås 96 äktenskap och avlider 246 personer i Göteborg. Hälften av de avlidna är holländare. Vid denna tid begraver man de döda nedanför Kvarnberget på den plats där senare Kronhuset kom att byggas.

Källor: Göteborg genom tiderna och Kronologiska anteckningar rörande Göteborg.

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!