Göteborg – staden i våra hjärtan: Dokumentär

Köp Göteborg – Staden i våra hjärtan Box (4 disc)

Göteborg I – En resa i tiden 1911-1974

I DENNA FILM får vi på nytt uppleva det gamla Göteborg. Den börjar med en spårvagnsresa genom staden 1911. En resa från Gustav Adolfs torg förbi Vasagatan, Haga, Masthugget och Majorna. Många kvarter var arbetarområden med de legendariska landshövdingehusen som revs till stora delar under åren 1959 – 1974. Vi besöker ”Världsutställningen” som hölls 1923 och får följa en kolbåt på en resa längs kanalen i 30-talets Göteborg.  Vi möter hamnarbetarna på 40-talet i en hamn full av liv och aktiviteter och får uppleva Masthugget och Haga på 50-och 60-talet. I början av 70-talet gjorde Anders Wahlgren ett antal dokumentärfilmer om det rivningsraseri som drabbat Göteborg och ur dessa filmer möter vi några av de människor som bodde där.

Göteborg II – En resa i tiden 1907-1976
GÖTEBORG blev tidigt landets ledande industristad. Vi åker med spårvagnen 1911 till Gamlestaden och Svenska Kullagerfabriken (SKF) kallad Kulan. Vi besöker de gamla bomullsspinnerierna i Mölndal där ån ofta svärnmade över. 1935 var hela Göteborgsvägen översvämmad och samma år möter vi Greta Garbo när hon anländer med Svenska Amerikalinjens Kungsholm. Vi ser den första Volvon rulla ut från fabriken på Hisingen 1927, men också PV:n och Amazonen.Vi få uppleva flygets pionjärer och Torslanda flygplats samt de stora varvens gyllene år, byggandet av både Älvsborgsbron och Tingstads-tunneln. Unika filmbilder från 1907 visar Oskar II:s årliga besök på Marstrand. 1912 tar vi passagerarbåten från Göteborg till Strömstad via Kungälv, Mollösund, Lyckorna och Grebbestad. Vi åker spårvagn 1911 ut mot Långedrag och badar vid Saltholmen, besöker sedan gamla Lorensberg med nöjesparken och den gamla restaurangen i Trädgårdsföreningen. 1958 invigs Nya Ullevi med VM- matchen Sverige-Västtyskland och 1960 provar vi nya attraktioner på Liseberg . Ulf Thoren intervjuar tungviktmästaren Ingemar Johansson på Avenyn. Göteborg växer och nya moderna bostadsområden som Västra Frölunda och Angered blir till, men vi får också se de gamlahusen i Majorna och restaureringen av Kungsladugård.
Göteborg III – En resa i tiden 1920-1975
Från att ha varit en gata med bara bostadshus har Kungsportsavenyn blivit ett promenadstråk och en samlingsplats. Vi besöker några av de ståtliga familjepalatsen som inte längre finns kvar. Kring Avenyn har också en del av Göteborgs kulturliv vuxit fram, som Valand, både konstskola och museum på 1800-talet. Vid Götaplatsen inviger Carl Milles sin fontän 1927 där sedan Poseidonstatyn kom att stå, här finner vi också Konstmuseet och stadsteatern. Från 1927 kommer också de första filmbilderna på Chalmerscortegen, vi tittar in i det trångbodda gamla Chalmers och får se det nya ta form. Det har inte blivit någon pipeline mellan Chalmers och Pripps, men vi får se den gamla fabriken i bilder från 1945. Vi får träffa Evert Taube i hans barndomshem och Sonja Hedenbratt som berättar om sin uppväxt i Landshövdingehusen invid Mölndalsån. En annan Göteborgsprofil var sångaren Lasse Dahlqvist som sjunger vid nyinvigningen av den legendariska restaurangen Henriksberg. 1964 besöker vi det gamla Lindholmen och Slottsberget. Vi följer den första radiopolisbilen 1945 när den med tjutande sirener kör genom de gamla kvarteren i Östra Nordstan. En tjuv grips på bar gärning. Krigsslutet 1945 firas av tusentals sjungande människor på Avenyn. Sommaren är sol och bad 1958 och vi träffar dem som semestrade detta år i Askim.
Göteborg IV – En resa i tiden 1920-1975
Den här gången gör filmaren Anders Wahlgren en tillbakablick inte bara på hus och försvunna miljöer, utan också på några personer som betytt mycket för stadens underhållningsliv.

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Dokumentär om Göteborgs Historia och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!