Kärt barn har många namn

Göteborg 1771Kartan ovan visar Göteborg 1771 och är upprättad av C W Carlberg.
Foto: Helio Duarte

Vid möte i Kalmar år 1473 beslutar det svenska riksrådet att anlägga Götaholm – i privilegiebrevet Gøthælm – på Säveholmen, där Säveån mynnar i Göta älv.
Den första staden vid Göta älvs mynning som officiellt får namnet Göteborg – är dock Giötheborg 1605 – Göteborgh och Gothenburg 1607 – Gamble Gotenborg 1619 som anläggs av Karl IX på Hisingen mitt emot gamla Älvsborg.

I Privilegiebrevet som omfattar i 37 punkter skrivs inledningen både på både svenska och tyska; ”At efter det Wår Herr — Fader Carolus IX — före satt sig att fundera och uppbygga en Ny Stad — den samma Götheborg kallad, — Altså hafwe Wi — warit allena derpå betänkt, huru Wi — måtte åter samma Stad å nyo upbygga, och därstädes til en Köp-, Sjö- och Handels-Stad förfärdiga låta”. År 1607 får staden sina slutgiltiga privilegier och namnet Göteborg. Bara några år senare, i juni 1611, anfalls staden av danskarna. Vi känner också till att 1612 faller också Älvsborgs fästning i danskarnas händer och Sverige tvingas betala Älvsborgs andra lösen på 1 miljon riksdaler. När lösen är betald 1619 utser Karl IX:s son, Gustaf II Adolf, en ny plats för Göteborg.
Den nya staden skulle göras ointaglig med både stadsmur, vallgrav och fortifikationer. Flera av holländarna från det första Göteborg kommer att styra och bygga vår nuvarande stad.
Namnet Göteborg används således i början av 1600-talet. Alternativa stavningar har som nämns ovan varit; Giötheborg, Göteborgh och Gothenburg samt Gamble Gotenborg. I utländska sammanhang – speciellt då i engelska språket – används idag namnet Gothenburg, vilket gör Göteborg unikt och är den enda staden i Sverige som har ett vedertaget engelskt namn. Själva namnet kommer ursprungligen av att Göteborg var en befäst stad vid Göta älv – min borg är mitt hem… På 1600-talet kallade holländarna under en period Göteborg för ”Nya Amsterdam” på grund av stadsplaneringen. ”Lilla London” har vi också hört, inte så konstigt med tanke på industrialismens utveckling under 1800-talet – då framför allt engelsmän och skottar kom hit och som dessutom redan från början var med och byggde upp vår stad.

Och om vi säger ”Götet” så vet de flesta av oss att det är vår stad man talar om!
Funderar man vidare kanske har namnet sitt ursprung från Göte – som betyder götisk man – eller Götar som är ett nordiskt namn och sammansatt av ord för götisk man och krigare. Lär vara mest använt i Västergötland (Giötarr Hof) och Bohuslän.

Kommentarer

comments

Om Maya Hedberg

Kort biografi – Maya Hedberg
Född i Landala, Göteborg. Uppvuxen i Guldheden. Slumpen förde mig tidigt till Italien som blev ett land jag gärna återvänder till. Som utredare/planerare inom sjukvården Göteborg och Västragötalandsregionen har jag en lång erfarenhet av skrivande – vandrat genom förvaltningens alla byråkratiska vindlingar. Sedan några år tillbaka blev skrivandet mer fritt och berättande – särskilt om företeelser i livet och i synnerhet om historia. Prövat olika skrivsätt inom olika genre – lärde mig att skriva om, på ett mer personligt sätt för att förhoppningsvis ta tag i läsaren – och fånga intresset för vår egen historia, vårt ursprung.

Det här inlägget postades i Vad hände när? och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!