1889


Tog kapten Julius Mankell upp ett nytt förslag hos riksdagen om hur Göteborgs försvar skulle läggas upp från sjösidan. Mankell ville t.ex ha försänkningar, stänglinjer, undervattensminor och pansartorn.


Bildades aktiebolaget Göteborgs förenade bryggerier, med ett aktiekapital på 6 miljoner kronor. Varje enskild aktie hade ett värde på 500kr/st. Bolaget omfattade J.A. Pripp & Sons, Eriksbergs och Göteborgs bryggerier.

Boktips: Bilden av Göteborg II: färgfotografier 1910-1970

Södra Hamngatan, Göteborg

Södra Hamngatan, Göteborg, Vykort daterade 16-7-1912

Flyttade riskbanken in till sin nya lokal som var lokaliserad på Södra Hamngatan 27. Huset var ritat av arkitekten Viktor Adler.

Det utförder stora utbyggnader och nybyggen runt Götabergs, Aschebergs-, Karl Gustafs-, och Storgatorna. Godsstationer vid Bergslagernas järväg tillbyggdes, Fürstenbergska galleriet utvidgades, nytt boställe för tyska prästerskap uppfördes vid Köpmansgatan, ett nytt gasverk på Gullbergs vass sattes i bruk. Stora delar av Södra Hamngatan lades om med ny tuktad sten.

Under 1889, enligt stadsarkivet, byggdes 25 stenhus, 51 trähus, med sammanlagt 1322 rum och 759 kök.

21 Januari firades Konung Oskar II.s 60-årsdag med fyrverkerier och bal.

28 Januari öppnade Göteborgs enskilda bank nya lokaler för allmänheten. Lokalerna var ritade av arkitekten Georg Krüger. Första Februari så öppnades dörrarna för den nya saluhallen på Kungstorget.

23.e Maj bestämde stadsfullmäktige att överskotten från Renströmska badanstalt skulle användas till att bygga ett nytt badhus på Karl Johansgatan.

23 Maj, J.W Wilson donerade 100,000kr för tillbyggnaden av ett museum på Köpmansgatan. Dagen efteråt, på den 24 Maj, så avled J.W Wilson. I Wilsons testamente så donerade han alla sina tavlor och alla konstföremål till museum. Utöver det så donerades 100,000kr till välgörenhetsmål inom samhället. Efter bouppteckningen så visade det sig at J.W Wilson hade en förmögenhet på ca 4 miljoner kr.

31 Juli och 5 augusti så fick Särö besök av Konungen Oskar II och drottningen.

29 augusti i före detta lantbrukaren J.C.E. Nolleroths testamente att 100,000kr skulle doneras till behövande borgarebarn.

29 Augusti så besköt stadsfullmäktige att köpa 171,238 kvadrat fot mark av Berndt Hedgrens tomt i Majorna. Priset sattes på 75öre per kvadrat fot och köpesumman gick på 128,428.50kr. Berndt Hedgrens tomt uppgick till 343,000 kvadrat fot och han hade tidigare försökt sälja hela sin tomt till staden Göteborg för 120,000kr.

5 September beslutade stadsfullmäktige att David von Holten skulle få köpa Marieholm i Gamlestaden för 123,000kr.

12 september hade Göteborg besök av Orientalistkongressens medlemmar. Medlemmarna, ca 300, och 150 Göteborgare hade en middag på Grand Hotel Haglund. Efter middagen så reste medlemmarna tillbaks till sina arbeten och festligheter i Stockholm och Kristiania.

För första gången så resta Konungen och Kronprinsen på västkustbanan med tåg. Göteborg och Hallands-banans styrelse mötte Konungen och Kronprinsen i Varberg för att visa respekt för hans resa. Middag gavs i första klassens väntsal.

24 september invigdes nya folkskolehuset vid Fjällgatan i Masthuggsberget. Skolan kunde ta emot 1,000 barn.

Första Oktober sattes pansarbåten Göte i vatten och förtöjdes sedan vid Lindholmens kaj. Närvarande var stadsrådet.

1:a Oktober vad det nya bostadshuset för järnvägstjänstemännens öppet. Den stora nya byggnaden innehöll 82 boningslägenheter.

9.e Oktober donerade C.Wijk och hans hustru 5,000kr till föreningen för bistånd åt vanföra, 5,000kr till konsul W. Röhss donationsfond, 5,000kr till Olof Wijks donationsfond till sjömanshem och 3,000kr till praktiska hushållsskolan.

Fram till 1889 så var Sänkverket i Masthugget en allmän lossningsplats. Den 17 Oktober så beslutade stadsfullmäktige att den skulle upphöras och att den nya lossningsplatsen för allmänheten skulle vara vid Barlastkajen.

31 december så noterades det att Göteborgs stad hade nått 100,000 invånare. Den exakta siffran var 100,782 invånare.

Källor: Kronologiska anteckningar rörande Göteborg

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!