Göteborgsområdet före 1621

Västkusten behärskades helt av Danmark och Norge till dess att Sverige under 1200-talet lyckades erövra en smal korridor ut till västerhavet.

Det nya markområdet hade stor betydelse för den svenska handeln och sjöfarten, då Danmark behärskade Öresund och belastade den svenska handeln med stora tullavgifter. I krigstider kunde sundet spärras av och den svenska flottan stängas in i Östersjön. Området härjades åtskilliga gånger av krig och flera svenska handelsorter förstördes. Först med  staden Göteborg, som anlades 1621, fick Sverige en befäst handelsstad som motstod de dansk-norska anfallen.

Källa: Göteborgs utbyggnad – Några bidrag till Göteborgs stadsbyggnadshistoria

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Vad hände när? och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!