1766

Götheborg in Oslo, at the 100 year celebration...

Image via Wikipedia

Tidningen ”Götheborske Spionen” börjar utges. Där skrivs om ”vårt engelska Götheborg”, troligtvis på grund av alla de britter som lever i staden. Ostindiska kompaniet har till exempel många engelsmän anställda i verksamheten. En insändare i tidningen konstaterar förvånat att det är ”snöpligt att sakna lyktor på husen i en sådan hederlig stad som Götheborg”. Ett konstaterande som belyser att det på denna tid verkligen är mörkt efter mörkrets inbrott. Namnet ”Götheborske Spionen” används idag av Filosofiska Fakultetens studenttidning.

Den 21 juni 1766 finns följande notis att läsa i Götheborgske spionen under rubriken Kundgörelser:

”Nästkommande torsdag, eller den 26 uti innewarande månad, blifwa, genom målskjutning med kula, åtskilliga wakra meubler och nipper, til et wärde af 1435 Daler S:mt, gifne til priser, emot 3 Daler dito mynt skottet; hwilka saker, uti meuble-boden, dagligen kunna beses, hwarest, så wäl som på Rådstugo-källaren, skott-sedlar finnas til köps.”

Källa: Göteborg genom tiderna.

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!