Guldhedens vattentorn

Vattentornet i december 1998.Foto:M Norrman

Vattentornet .
Foto: Maja Norrman

-inte bara vanligt vatten

Vattentorn fyller vanligtvis två funktioner för vår dricksvattenförsörjning. Dels används de som vattenreservoarer, och dels används de för att hålla trycket uppe så att dricksvattnet kan pumpas upp till hushåll som ligger högt upp. Men vattentornet i Guldheden fyller fler funktioner än så: Högst upp i tornet finns ett kafé, och runt om tornet en balkong med utsikt över hela Göteborg med omnejd.

Göteborgs Spårvägar

Dessutom har Göteborgs Spårvägar och en reklamradiostation placerat ut radiosändare i tornet. Guldhedens vattentorn är ritat av arkitekt Nils Einar Eriksson, som också har ritat Göteborgs Konserthus på Götaplatsen. Vattentornet invigdes i mars 1953, medan kaféet högst upp öppnade för allmänheten ett par månader senare.

Foto från 1953.

Tornet når 126 meter Över havet. Som jämförelse är Rambergets högsta punkt 85 meter över havet.

Vattentornet rymmer 4 200 m3 vatten. Det räcker i upp till ett dygn. Vattenreservoaren fylls på under natten med hjälp av elektriska pumpar. Man räknar med att ett genomsnittligt hushåll gör av med ungefär 600-700 liter vatten per dygn. När tornet byggdes på femtiotalet gjorde ett genomsnittshushåll av med 250 liter per dygn.

Tornets arkitektur berömdes i tidningsartiklar från tiden för invigningen. Journalisterna associerade till både katedraler och grekiska tempel. Under hösten 1998 renoverades tornet både utvändigt och invändigt. Det var bl a dags att fräscha upp betongen.

Kaféet och utsikten. Foto: M Norrman 1998.

Kaféet och utsikten

Kaféet ligger högst upp i tornet och har fönster runt om. Ovanför fönstren längs med väggen finns en målning av Tore Ahnhoff som gjordes 1954. Målningen avbildar valda delar av utsikten. För att ta sig upp till kaféet åker man antingen i den lilla hissen, avsedd för max två personer, eller tar de drygt 100 trappstegen.

Kaféet drivs av Stig Ivarsson som tog över rörelsen efter en kompis 1982. Han säger att han har sina olika kategorier av besökare – vardagskunder och helgkunder. Vissa stammisar kommer varje dag och andra en gång i veckan. Under sina sexton år på kaféet har han lärt känna många Guldhedsbor, även om han inte själv bor där. Bland stamgästerna finns en hel del studenter och barnfamiljer.

Under sommarhalvåret kommer ofta motorcyklister upp i tornet fram mot kvällen. Det är inte särskilt många turister som hittar upp till Guldhedstornet. Men den fantastiska utsikten imponerar kanske mer på en Göteborgare som känner igen de olika platser man kan se. I klart väder kan man se ända bort till Marstrands Fästning, även om den syns bäst i kvällsbelysning och med kikare.

Norra Guldheden sett söderifrån från Guldhedsgatan. Foto: O Thulin 1946

Norra Guldheden sett söderifrån från Guldhedsgatan.
Foto: O Thulin 1946

Stadsdelen Guldheden

Guldheden började byggas 1945 bortom Johanneberg. Efter andra världkriget förbjöds nybyggnad av landshövdningehus p g a brandrisken vid eventuella bombattacker. Landshövdingehus är trevåningshus med lägenheter där de två översta våningarna är byggda i trä, och hustypen är mycket vanlig i Göteborg. Husen i Guldheden är byggda i tegel och hela stadsdelen är noga planerad. Avsikten var att bygga en liten fristående stad med egna affärer, egen restaurang och egen biograf.

Foto ca 1946-47. Guldhedstorget med restaurang, affärslänga och ett kollektivhus i bakgrunden.

Foto ca 1946-47.
Guldhedstorget med restaurang, affärslänga och ett kollektivhus i bakgrunden.

 

I en bok från 1950 beskrivs hur man till och med planerat så att

”…hemassistenterna är så anställda att de arbetar i flera familjer, allt efter arbetsförmedlingens anvisningar. Hemassistenterna bor i egna lägenheter inom området och är således inte beroende av arbetsgivarens levnadsvanor. Familjelägenheterna är förresten så planerade att några hembiträden inte skall kunna bo i dem. Området har egen centraltvätt.”

 

Invigningen

Ny Tid 19/11 1952:


”Fyra miljoner liter vatten i grekiskt tempel på Guldheden
Undras om den lilla diskbänken, 118 meter över havet, kommer att räcka till när kaféet öppnas? Den är inmonterad i en vrå högst upp på nya vattentornet i Södra Guldheden, där kaffe ska serveras i en rotunda med fönstervägg runt om och med utsikt över Vinga och över hela stan med omnejd. Visserligen är det många trappsteg att gå innan man kommer dit upp – det finns hiss men där kommer bara åldringar och sjuklingar få åka. Andra får gå.

Men undras ändå om inte rätt många kommer att knalla dit upp för att få njuta av den grandiosa utsikten och av moccan som skall lagas i en elektrisk kaffebryggare.”

GP 20/3 1953:

Foto ca 1953

Foto ca 1953

”Strålande vackert från Guldhedstornet Kaféet i Guldhedstornet invigdes den 19 mars 1953. Bland de 70-tal besökare som kommit till invigningen fanns bl a representanter för stadens högsta myndigheter. Driftsingenjör Einar Hultman presenterade hela den nya anläggningen. ”Han nämnde bl a att det var i november vattnet släpptes in i hela cisternen och att konditoriserveringen för allmänheten öppnas i maj.

Hela anläggningen – dock inte kaféet -är fjärrstyrt från Johannebergstornet, vars vakt får automatiska signaler om något är som det icke skall vara. Så vandrade man de 100 trappstegen upp till tornets topp. Det finns hiss så ingen behöver låta avskräcka sig! Och däruppe skedde invigningen medan solens röda skiva sjönk ner i Västerhavet någonstans utanför Vinga.

Vattenverks-styrelsens ordförande, ingenjör Herbert Friberg, hälsade här välkommen, gav en överblick över anläggningens tillkomst och tackade alla som därtill bidragit. Icke minst ville han tacka arkitekt Nils Einar Eriksson för den vackra skapelsen.

Karl-Magnus Thulstrup underhöll med Bellmans- och Sjöbergsvisor och därpå talade stadskollegiets vice ordförande kamrer Iwar Leandersson.” — ”Härmed var man färdig för uppbrott och nedstigning efter en sista vandring på balkongen runt tornet med hela Göteborg och dess tusentals ljus bredande ut sig där nere. Det var en betagande syn.

Spårvägen bör göra allvar av tanken på att låta rundtursbussarna gå dit upp. Och naturligtvis bör Göteborgarna själva hitta vägen dit. Tag kikare med om ni så haver!”

Guldhedens Vattentorn

 

 

 

av Maja Norrman

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Stadens delar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!