Älvsborgs kyrka

Hagens kapell (Älvsborgs kyrka) någon gång på 1920-talet.

Hagens kapell (Älvsborgs kyrka) någon gång på 1920-talet.

I början av 1900-talet hade älvsborgsborna mycket lång väg till kyrkan. Den närmaste var Västra Frölunda kyrka en bra bit bort. Invånarna i Älvsborg tillhörde nämligen Västra Frölunda församling ända fram till 1967 då Älvsborg blev sin egen. Man var således i stort behov av en gudstjänstlokal på närmare håll. Men då det alltså fanns en kyrka i församlingen innebar det att man inte fick något anslag av allmänna medel. Dåvarande kyrkoherde Gustaf Franck vädjade därför 1912 till allmänheten om bidrag. Människor var generösa och 1917 hade man fått ihop drygt 44.000 kronor.

Tomten i Hagen skänktes av Fastighets AB Carnegie & Co. Arkitekt var Yngve Rasmussen, som tidigare hade ritat bl a Vasakyrkan. Hagens kapell, som det då hette, invigdes den 17 juni 1917 av biskop E H Rodhe, vilken riktade ”ett högstämt tack till alla, som bidragit till kapellets tillkomst och prydnad men framför allt till herren Gud, som skänkt bygden detta nåderum. Måtte här Guds ord rent och klart framföras och anammas av många.” Glädjen över den nya kyrkan var stor men skulle komma att grumlas ordentligt. Bara ett år senare, en isande kall januarieftermiddag kände kyrkväktarens son röklukt och upptäckte att altaret brann.

Hagens kapell med omgivningar, ca 1930

Hagens kapell med omgivningar, ca 1930

 

Elden började i pannrummet och spred sig snabbt. Brandkåren hade svårt att komma fram eftersom det hade snöat kraftigt. Ganska snart förstod man att det lilla kapellet inte kunde räddas. En del dyrbarheter undkom dock lågorna, t ex några kyrkböcker. Efter branden var man på det klara med att kyrkan skulle återuppbyggas så snart som möjligt. Återinvigningen skedde i april 1919, även denna gång av biskop Rodhe.

Kyrkan med delar av Kyrkan med delar av församlingshemmet till vänster. I förgrunden två baracker tillhörande Hagenskolan. Vy från norr 1998. Foto: Ulf Sjöstedt

Vy från sydväst 1998. Mellan kyrkan och Torgny Segerstedtsgatan syns Hagens Vårdcentral.Foto: Ulf Sjöstedt

Vy från sydväst 1998. Mellan kyrkan och Torgny Segerstedtsgatan syns Hagens Vårdcentral.
Foto: Ulf Sjöstedt.

 

Älvsborgs kyrka, som byggnaden kom att kallas efter namnbytet 1964, har låga vitputsade murar och ett brant, tegeltäckt tak. Grunden och murarna består av gråstensblock. Tornet är av trä, målat i en rödbrun färg som för tanken till den gamla svenska falufärgen. Den smala tornspiran var från början klädd med ekspån men efter branden lade man istället på kopparplattor. Allt sammantaget ger byggnaden en känsla av ”julbordskyrka”, inte minst p g a sin litenhet och sin ”klassiska” kyrkoutformning. Långhuset med sitt branta, långt sluttande tak och tornet med sin kantiga, robusta form påminner något om den gamla fornnordiska byggnadsstilen. Man kan dock inte hänföra kyrkan till någon direkt kyrkostil, utan den är unik till sin utformning.

Koret. Mot öster. Foto: Ulf Sjöstedt

Koret. Mot öster.
Foto: Ulf Sjöstedt

 

Älvsborgs kyrka har restaurerats två gånger. År 1940 målades den om invändigt i ljusare färger. Koret gjordes också om och absidmålningarna ersattes av den nuvarande altartavlan som är en triptyk (tredelad bild) målad av Saga Walli. År 1985-86 målades interiören i ännu ljusare färger och de gamla gröna bänkarna byttes ut mot trävita. Då byggde man även en förbindelsegång mellan kyrkan och församlingshemmet.

Predikstol och dopfunt. Mot nordost. Foto: Ulf Sjöstedt

Predikstol och dopfunt. Mot nordost.
Foto: Ulf Sjöstedt

 

Dopfunten är uthuggen i granit och har ett dopfat av silver. Den är från 1924 och på dess fyra sidor finns enkla stenkors. På silverfatet står inristat: ”Låter barnen komma till mig och förmener dem icke ty sådana hörer Guds rike till. Mr. 10:14”

 

Orgeln med modellfartyget framför. Foto: Ulf Sjöstedt

Orgeln med modellfartyget framför.
Foto: Ulf Sjöstedt

 

Mitt i kyrkan hänger en modell av fullriggaren De Soto. Detta modellfartyg kan vara ett s k votivskepp (namn på en modell som skänkts efter löfte av en sjöman i nöd) och är deponerat av Sjöfartsmuseet. Den helmekaniska orgeln byggdes 1959 av Olof Hammarberg.

Av Katarina Sjöstedt

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Stadens delar och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!