Om Halta Lotta

Åtta öre kostar supen
Åtta öre kostar supen
Åtta öre kostar supen
uppå Halta Lottas krog
i Göteborg

Halta Lottas krog! Finns det något i det gamla Göteborg som har fängslat äldre göteborgare mer än denna ombesjungna krog? Om densamma har det skrivits spalmeter i pressen under tidernas lopp. Krogen där enligt sägnerna framförallt var en samlingsplats för militärerna som där lär har festat om i sus och dus och där Halta Lotta själv skulle vara den som där ställde och styrde till kroggästerna glädje.

Men var låg Halta Lottas krog? Ja, där går meningarna mycket isär. Om jag inte minns fel så har Sven Schånberg velat ha den till någon av Hamngatorna, liksom vegapojken Fritjof Gullmare, som ägnade en stor del av sitt liv till forskning om gamla Göteborg. I tidigare nummer av Vi från Vega säger emmellertid Einar Johansson att någon Halta Lottas krog aldrig funnits. Vad som är sant och inte sant lät alltså de lärde tvista om, men en sak är säker; berättelserna om Halta Lotta och hennes krog kommer alltid att förknippas med det riktig gamla Göteborg, då supen kostade åtta öre, oavsett om hon eller krogen funnits eller inte.

Dessa rader kom till när jag i gamla arkivpapper fann insändare från fyrtiotalet där buden om Halta Lottas krog var lika många som antal insändare, och där bl a äldre göteborgare som först trodde att krogen ifråga fanns vid Stora Torget – Kungstorget som det nu kallas – skriver: ”Jag stöder mig härvid på minnen från från pysåldern, slutet av 70- och början av 1880-talet. Målet för våra härjningståg var ofta Grönsakstorget, där vi plockade åt oss mat till våra kaniner. Fångsten stoppades innanför västen, varför vi på hemvägen nog sågo klotrunda ut…”

Hela Kunstorget var vid den tiden alldeles fritt, då såväl Saluhallen som Alliance tillkommo först i slutet av 80-talet. Att det på den tiden fanns bönder, kärror, hästar, madamer etc i långa banor på torget, därom vittnar Carl Lagerbergs planschverk från sekelskiftet. Ditt och ofta lämnade dock bönderna sina domäner. Frågade någon efter dem, så kom ibland beskedet: ”Han är på Halta Lotta!” Bondmororna höllo vanligen sin ”rixdag” i Stendahls vinstuga eller i de livlig frekventerade kaffekällarna, Hammars och Börjessons.

”Halta Lottas krog låg, som jag trodde, på undra botten i nr 11 Kungstorget, dvs. nuvarande Stigbergs hus. Det är ju nu helt ombyggt, men jag kan tala om att på 90-talet fanns här i övre våningen ett populärt kafé ”Tysta Marie”. Det frekventerades livlig av ungdomen som ville ut och festa på lördagskvällarna. Smörgås med pålägg, biff och potatis samt en halva ”snedskuret” eller Prippens klass III kostade då sextio öre!

Emmellertid har jag på sistona måhända ändrat uppfattning om Halta Lottas krog. Jag vill minnas att dr Hammar i sina Minnen berättade att då han som ung kom till Göteborg med en av Södra Sveriges (nuv. Sveabolaget) båtar på vägen till staden passerade Halta Lottas krog. Den synes då ha legat vid Lilla Bommen. Frekvensen på krogen skulle då varit livligaste när bönderna voro på in- eller utväg från staden. Vidare besöktes den ju av götartilleristerna”.

Annan insändare än ovanstående höll före att Halta Lottas krog låg bland förra seklets kåkar mellan Berzelii- och Tegnérsgatorna. På den tiden hade militären en annan uppfattning och höll styvt på att den låg vid Kungsgatan invid Käppslängareliden. Där låg en av militären livligt besökt krog kallad ”Kulan”, och där skulle alltså Halta Lotta hållit till – inte som innehavare utan som tiggerska.

Nog lever myten om Halta Lotta kvar…

Av: Harry B
Källa: Vi från Vega

 

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!