1763

En svår handelskris inträffar i Göteborg på grund av att s.k. växelrytteri bedrivs i stor skala av handelshus i Hamburg och Amsterdam. Växelrytteri innebär att utställda växlar som skall förse marknaden med valuta ersätts av nya växlar utan att någon faktisk valuta kvitteras ut. Göteborgska köpmän som har fodringar i Hamburg och Amsterdam får nya växlar istället för reda pengar.

Bron utanför Kristine kyrka byggs om. Den gamla träbron ersätts med en stenbro, som har två valv och en vindbrygga så att högmastade fartyg kan passera.

Landshövdingarna slutar använda privata adliga sigill för att signera officiella handlingar. Från och med nu används ett sigill med skriften: ”Göteborgs och Bohusläns Landscanellis 1763”.

Källor: Kronologiska anteckningar rörande Göteborg och Nordisk familjebok

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!