Handelsvaror

Te

Te var den allra viktigaste handelsvaran för Ostindiska Kompaniet. Det gällde särskilt under den tredje oktrojen i slutet av 1700-talet. På 1770/80-talet kunde 80% av kompaniets varor utgöras av te. Skeppen byggdes större och resorna gjordes oftare av den anledningen. Samtidigt stred engelsmän, fransmän och amerikanare om rättigheterna till tehandeln på Nordamerika, vilket ledde till det amerikanska frihetskriget. Berömt är ”the Boston teaparty” , då vita nordamerikaner utklädda till indianer tog sig ombord på tre telastade skepp i Bostons hamn och vräkte lasten överbord.

Fri förning ”pacotill”

Skeppens besättning fick ta med varor från Kina för egen räkning. Det kallades pacotill. I synnerhet superkargörerna, dvs. de handelsansvariga köpman vann mycket på denna förmån eftersom de fick ta med sig särskilt mycket varor. Den fria förningen kunde upp till 30% av det totala försäljningsvärdet av en resas varor. Men denna handel blev i längden för dyr för kompaniet, som därför avskaffade den fria förningen 1748.

Tutanego

Tutanego var ett annat ord för metallen zink. I en bok från 1700-talet står det: ”Zinken kommer til största mängd och lindrigaste pris ifrån China, under namn af Tutanego, där ganska rika zinkmalmer och til stor ömnighet gifvas” (Rinman, S. 1789. Bergwerks Lexicon, del 2, s.1215). Tutanego är känt som en av varorna på ostindieskeppet Götheborg, som gick på grund  vid inloppet till Göteborg år 1745. Zink användes på 1700-talet som metall i hantverksprodukter, som beståndsdel i vit målarfärg och som utvärtes medicin.

Punsch

Punschen introducerades i Sverige under Ostindiska kompaniets första oktroj (1731–1746). Den kallades också arrak. Ordet punsch kommer från ett indiskt ord som betyder ”fem” och syftar på de fem ingredienser vid tillverkningen; sprit vatten, citronsaft, socker och krydda. Ordet arrak är av arabiskt ursprung och betyder egentligen ”svett”, varvid åsyftades saften av dadelpalm. Punschen blev snart mycket populär. Den dracks ofta varm. Men i mitten av 1800-talet började man dricka den kall. I våra dagar serveras varm punsch nästan enbart tillsammans med ärtsoppa.

 

Av: Ulf Ragnesten

 

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Svenska Ostindiska Kompaniet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!