Järntorget i Göteborg

Järntorget i Göteborg 1931

Järntorget – den 26 juni 1931

Till Tureberg i Sollentuna kommer en hälsning från ett sommarvarmt Göteborg. Vi ser däremot ett lite råkallt Järntorget i Göteborg – med Järntorgsbrunnen som placerades där 1927. Således inte så många år innan vykortet skickades. Tore Strindberg (1882-1968) skapade verket – kring brunnen sitter fem flickor som symboliserar de fem världsdelarna – haven. Amerika håller Frihetsgudinnan i sin hand, Europa speglar sig och Australien rider på en sköldpadda. Inuti brunnskaret kan man urskilja trettio äldre järnstämplar, hämtade ur en stämpelbok från 1845. Vi kan tolka konstverket som ett minne från järnvågsepoken och det svenska järnets väg över haven. Men egentligen heter Järntorgsbrunnen “De fem världsdelarna”.
Här har säkert många av oss minnen, kanske blivit fotograferade som barn, eller visat upp för besökande släkt och vänner. De två kioskerna kom till 1924. Brunnen har flyttats i samband med omläggning och ligger numera längre in på torget.

I bakgrunden ser vi Arbetareföreningens Hus, som beskrivs mycket väl i artikeln på sajten för Göteborgs Historia; http://www.alltidgot.com/tusen-frojders-hus/
Längst bort till vänster ligger biografen Rialto, vars namn tidigare var Järntorgsbion! Rialto stängde 1969, men öppnade igen som Prisma och den höll sig kvar ett tjugotal år. Idag lever byggnad och lokal lever kvar – under namnet Pustervik. Allén finns kvar lika vacker som då.
Man kan undra varför det på bilden finns så många män i sina mörka rockar… är det månne samling till något möte?
Det lär vi aldrig få veta, kanske bara en sen eftermiddag då många rör sig från jobbet och hemmet. Spårvagnarna ser ut att vara fyllda med passagerare. Några droskbilar står parkerade och tittar man noga kan vi också se en vattenpost för hästar.
Nyheterna låter oss veta att om ett par dagar ska Varbergs fästning upphöra att vara fängelse – fångarna ska flyttas till Halmstad!
Vykortet är en sommarhälsning till moster Anna – från ett besök i Göteborg!

Kommentarer

comments

Om Maya Hedberg

Kort biografi – Maya Hedberg
Född i Landala, Göteborg. Uppvuxen i Guldheden. Slumpen förde mig tidigt till Italien som blev ett land jag gärna återvänder till. Som utredare/planerare inom sjukvården Göteborg och Västragötalandsregionen har jag en lång erfarenhet av skrivande – vandrat genom förvaltningens alla byråkratiska vindlingar. Sedan några år tillbaka blev skrivandet mer fritt och berättande – särskilt om företeelser i livet och i synnerhet om historia. Prövat olika skrivsätt inom olika genre – lärde mig att skriva om, på ett mer personligt sätt för att förhoppningsvis ta tag i läsaren – och fånga intresset för vår egen historia, vårt ursprung.

Det här inlägget postades i Vykort berättar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!