Järnvägen till Särö

Säröbanan

2010 är det 105 år sedan som Säröbanan invigdes. Första tåget rullade ut från Göteborg vid Slottskogen 13 juli 1903. Kring Säröbanan har det alltid stått ett skimmer, minnen historier och upptågsmakeri.Särötågen var alltid ett nöje, vare sig det gällde att åka med badtågen till Askim eller att fördriva tiden med att titta på när tågen kom och gick nere vid stationen vid fågeldammarna.

Järnvägen till Särö var till stor del en följd av att de inflytesrika göteborgarna tröttnat på den långsamma ångbåtslinjen Göteborg-Billdal-Särö och de dammiga hästekipagen. De ville åka snabbt och bekvämt. Under de första åren kunde man köpa en returbiljett Göteborg-Särö, bada på Särö kallbad, övernatta på värdhuset med frukost, middag och supé för 10 kronnor.

För alla barn var emellertid barnbadståget det mest populära. Det avgick klockan 9.32 till Askim med återtresa 17.05. Uppemot 2000 barn reste med och alla tillgängliga vagnar måsta sättas in i detta tåg som kördes måndag-fredag under skollfri tid. 1954 var ångans tid ute på Säröbanan och de betydligt billigare rälsbussarna gjorde sitt intåg. Vid årsskiftet 1965/66 nedlades Säröbanan för alltid.(?)

Källa: Vi från Vega.

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!