1621

Gustav II Adolph

Image via Wikipedia

Den nya staden får den 4 juni sina privilegier stadsfästa. Göteborgs invånare kan där läsa att de är befriade från skatt i 16 år, åtnjuter frihandel och att de slipper ifrån all utskrivning till krigstjänst. Sävedals härad med tillhörande Alingsås skog, Eklanda, Nya Lödöse, Gullbergs ängar, Kviberg, Härlanda samt Mölndals ström är omgivningar som tillfaller Göteborg. Dessutom får staden tillstånd att bedriva fritt fiske i såväl Göta älv som i skärgården.

Den svenske diplomaten Johan Adler Salvius får i uppdrag av Gustav II Adolf att organisera bosättningen för de svenskar och utlänningar som önskar flytta till Göteborg. Dessutom skall han leda stadsbygget med hjälp av ingengör Johan Hurtz. De båda herrarna skall låta ”afsticka och afdela” staden med hus, torg, gator och gränder. Redan senare samma år lämnar Salvius på egen begäran kungens uppdrag. Han ersätts med holländaren Jacob van Dijk.

Detta år uppförs på nuvarnade domkyrkoplatsen vid Kungsgatan en träkyrka.

Den 8 oktober blir holländaren Christoffel Retl anställd som ”stadens resande bud”. Han reser först och främst med post mellan Göteborg och Stockholm, men vid behov får han även ge sig iväg till andra svenska orter.

Källa: Göteborg genom tiderna.

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!