Koleraepidemin 1834

Dr. C. Fredrik Ewert.

Dr. C. Fredrik Ewert.

I början av 1800-talet kom koleran till Europa. Smittan var vattenburen och följde sjöfarten. Göteborg drabbades som första stad i Sverige, och smittan började i Majorna. Sjömannen And. Ryberg gick på morgonen den 26 juli till arbetet. Plötsligt drabbades han av kräkningar, diarré och kramper, och på eftermiddagen avled han. Hans hustru Anna Persdotter blev sjuk på eftermiddagen och dog nästa morgon. Läkarna J. Niclas Jedeur och David Lübeck var läkare vid flottans station på Nya Varvet, men tjänstgjorde också hos Majornas invånare.

Man beslöt att obducera de avlidna, för att få reda på om det rörde sig om en smittsam sjukdom. Obduktionen utfördes av Dr. C. Fredrik Ewert. Onsdagen den 30 juli meddelade länsstyrelsen att dessa samt två andra plötsliga dödsfall i Majorna berodde på en epidemi som hade samband med den starka hettan. ”Wärmen har härstädes flera dagar varit 33 grader Cels; och efter dessa dödsfall ha flera på enahanda sätt inträffat”, meddelade dr. Ewert.

Dr. J. Niclas Jedeur.

Dr. J. Niclas Jedeur.

Epidemi

Den andra augusti kallades det till sammanträde med läkare och länsstyrelse. Läkarna meddelade att det inte fanns någon anledning till oro. Sjukdomen var inte smittsam, folk kunde fortsätta leva som vanligt och den populära larsmässomarknaden skulle inte behöva inställas, vilket man fruktat tidigare. Men redan två dagar senare hade situationen förvärrats betydligt. Fler och fler avled och nu kunde man inte längre skylla på värmeböljan.

Vid ett möte inför Sundhetsnämnden förklaradeläkarna att ”den här gångbara, hastigt dödande sjukdom har numera spritt sig och visat sig vara av sådan svårare beskaffenhet att koleraförordningar böra sättas i verkställighet”. Nu inställdes larsmässomarknaden. Den femte augusti blev det officiellt kungjort: kolera hade utbrutit i Göteborg och dess omgivningar.

Den fjärde augusti öppnade ett kolerasjukhus i den så kallade Carlgrenska skolan nära Stigbergstorget. Dödstalet var högt, och folk började fly ut på landsbygden. Sundhetsnämnden beslutade att de sjuka skulle skötas hemma eller på sjukhus. Avlidna begravdes i Sandarna. De sjuka fick inte lämnas utan mat och tillsyn, och överlevande utan familj togs om hand. Staden skänkte 1 000 riksdaler ur stadskassan för utdelning bland majborna. De som sålde dagligvaror, de så kallade hökarna, stängde sina bodar. Bönder vågade inte åka in till staden för att sälja livsmedel vilket medförde att människorna började svälta.

Läkarna räckte inte till. Flera av dem blev själva offer för koleran. Landshövdingen fick skicka efter medicine kandidater och läkare från Stockholm och Köpenhamn. Sundhetsnämnden köpte värdshuset Möllerska plantagen vid Plantagegatan och gjorde om det till ett kolerasjukhus. Det blev dock snart fullbelagt, likaså Sahlgrenska sjukhuset.

Andra nyinrättade sjukhus var Willinska friskolorna i Stampen och Haga, fattigvårdens barack vid Smedjegatan och Gullbergsbrohemmet. Omkring 50% av de som hamnade på sjukhus dog. Exakta siffror på hur många offer koleran skördade i Göteborg saknas, på grund av att folkbokföringen i staden vid den här tiden inte var särskilt tillförlitlig.

Platsen för kolerakyrkogården, vid nuvarande Övre Husargatan.

Platsen för kolerakyrkogården, vid nuvarande Övre Husargatan.

 

Kolerakyrkogårdar

Kyrkorna stod ständigt öppna för att kunna ta emot sörjande. Till en början var det mycket ofta själaringning, men detta upphörde efter några dagar. Gatorna var i stort sett folktomma, men röktes för säkerhets skull ändå med brinnande trästickor i en järnpanna med salpeter. Denna procedur företogs också i hus där det legat en sjuk. Flera begravningsplatser fick inrättas, bland annat vid Redbergslid och Övre Husargatan.

De döda lades i lårar eller enkla träkistor och kördes på nätterna ut för begravning. Man trodde att liken förgiftade luften, och därför skulle de fraktas bort i trav. För att varna allmänheten att en likvagn var på väg red en trumpetare från artilleriet i täten.

Flera av de människor som inte flytt från staden hjälpte till på sjukhusen. Straffångar fick rycka in som likbärare och gravgrävare, och kvinnor från Spinnhuset fick arbeta på sjukhusen. I mitten av september kunde sjukhusen börja avvecklas. Den åttonde oktober meddelades äntligen att faran var över. Länets städer och skärgården söderifrån upp till Marstrand var fria från kolera. 1 870 människor hade då blivit sjukdomens offer i länet.

Förbättrad renhållning

Vid denna tid var kvaliteten på vattnet som användes dålig. Brunnarna där människorna hämtade vatten var grävda ner i den gamla träskmarken, och vattnet där lämpade sig inte särskilt bra för användning i hushållet. Man använde även kanalvattnet, dit även smutsvatten rann. Flytande avfall hälldes ut på gatan, och smutsen fastnade gärna mellan kullerstenarna.

På 1840-talet ersattes därför kullerstensgatorna med gatsten, som var lättare att hålla rena. Trångboddhet och dåliga bostäder gynnade också koleran, och nu tillkom de Lindströmska och Dicksonska stiftelserna i Haga. Arbetarna i dessa bostäder skulle ha minst två rum och kök, och man fick inte ha inneboende, något som annars var vanligt för att få en liten extrainkomst.

Under senare kolerautbrott drabbades inte de boende i stiftelsens bostäder, vilket tolkades som ett bevis på att man var på rätt väg när det gällde sanitetsfrågan. Den tragiska epidemin förde alltså något gott med sig, i form av förbättrad renhållning.

av Maria Nyström

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Vad hände när? och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!