Kollektivtrafik i Göteborg

Stigbergsliden spåvagn 9,10, vykort daterade 1923.

Stigbergsliden spårvagn 9,10, vykort daterade 1923.

Kollektivtrafiken har funnits i Göteborg i över 100 år. 1873 ansökte en privatperson om tillstånd att anlägga spårväg, men det dröjde till 1879 innan den första hästdragna spårvagnen rullade mellan Brunnsparken och Stigbergsliden. Spårvagnskoncessionen innehades av ett engelsk bolag, ”The Gothenburg Tramways Company Ltd”. 1900 övertog Göteborgs stad verksamheten och samtidigt byttes de hästdragna spårvagnarna mot elektrifierade. Spårvidden som dittills varit 1 meter ökades till nuvarande 1, 435 meter. Linjenätet byggdes ut och två år senare trafikerade spårvägen fyra linjer i Göteborgs city.

Gothenburg's popular tram system covers most o...

Image via Wikipedia

Spårvägarne.

Tillfölje större sjuklighet bland hästarne måste under den närmaste tiden några turer i spårvägsdriften förkortas af hvilka först å Slottsskogslinien, der trafiken kommer att uppehållas till Snickaregatan samt å linien Getebergssäng till Örgrytevägen. Skulle vidare sjukdomsfall inträffa måste hela turer i trafiken indragas, hvaron i så fall vidare tillkännagifvande kommer att lämnas.

Göteborg den 9 Mars 1901.

Styrelsen öfver Göteborgs Spårvägar.

Källa: Göteborgs utbyggnad – Några bidrag till Göteborgs stadsbyggnadshistoria

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Vad hände när? och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.