1717

Boktips: Ostindiefararen Götheborg : resan till Kina – Peter Kaalings anteckningar från kajutan

På grund av krig befaller Karl XII att rikets stapelstäder (städer som hade plikt att hålla förråd) skall importera vissa mängder spannmål och salt. För Göteborgs del handlar det om att skaffa fram 50 000 tunnor spannmål. Priset sätts så lågt att importörerna förlorar 6 till 8 daler kopparmynt per tunna.

Karl XII drawing

Image via Wikipedia

Den 17 april söker generalguvernören över Göteborgs och Bohuslän, greve Karl Gustav Mörner, upp Karl XII som för tillfället vistas i Lund. Mörner har hört rykten om att ett danskt/norskt anfall mot Göteborg är i görningen. Han har helt rätt. Den 2 maj siktas en fientlig flotta under befäl av Tordenskjold en halvmil utanför Nya Älsborgs fästning. Tordeskiölds flotta består av två linjeskepp med vardera 50 kanoner, två skottpråmar om 46 respektive 42 kanoner, 9 galärer samt 15 mindre krigsfartyg. Dessutom nås staden av beskedet att 18 000 man marktrupper i Norge är beredda att sätta sig i rörelse mot Göteborg.

Stadens försvar organiseras av amiral Olof Strömstjerna. Han låter spärra av hamninloppet genom att förankra fyra fregatter, bestyckade med 40 till 44 kanoner vardera, i linje mellan Nya Varvet till Rya Nabbe på hisingssidan. Dessutom står en galär på pass vid Nya Varvet. Billingen och Kärringberget bemannas med trupper ur stadens garnison, Smålands regemente, Zengerleins sachsiska infanteriregemente (bestående av f d sachsiska krigsfångar i svensk sold) samt grenardiebataljonen.

Klockan halv två på natten mot 3 maj hör göteborgarna stark kanoneld från havet. Striden har börjat. Tordenskjolds plan är att i mörkret attackera den svenska spärrlinjen i hamninloppet för att försöka sätta eld på fartygen och bränna svenska förråd. De svenska fregatterna besvarar kanonelden och ett häftigt skjutande pågår hela natten. Tordenskjold förlorar två mindre fartyg och befälhavaren på linjeskeppet Fyn, kapten Siverts, stupar. Galären Lovisa från Kristiansand blir skjuten i sank och sätts på grund på hisingssidan. Den tas av svenska trupper. Danskarna erövrar den svenska galären Lucretia. Klockan 6 på morgonen beslutar sig Tordenskjold för att slå till reträtt när en gynnsam östslig vind blåser upp. Vid reträtten går den av danskarna tagna Lucretia på grund nedanför Kärringberget och återtas av svenskarna.
De danska förlusterna utgjörs av 52 döda och 119 sårade. Uppgifter saknas om hur många svenskar som sårades och dödades, men de svenska skeppen blev hårt åtgågna av den danska kanonelden.

Källor: Göteborg genom tiderna och Kronologiska anteckningar rörande Göteborg.

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!