Kort kuriosa om Arkaden

Arkaden - vykort från 1901, sett från Östra Hamngatan. Foto: Göteborgs Stadsmuseum

Arkaden – vykort från 1901, sett från Östra Hamngatan. Foto: Göteborgs Stadsmuseum

Visste ni att ända fram till 1967 var Arkaden i Göteborg Sveriges enda privatägda gata?  Till de sista ägarna hörde teaterförläggaren och skeppsredaren Lars Schmidt – Ingrid Bergmans make.

Hela kvarteret köptes upp av Allmänna Brand i avsikt att riva hela kvarteret. Rivningen påbörjades 1970 och fyra år senare invigdes den nya ”Arkaden”. Visserligen är nuvarande arkad en glastäckt passage – arkad – så är den inte lika trivsam och originell som den ursprungliga från 1899. Gustaf Bolander, konsul, hade på resor utomlands lagt märke till och fäst sig vid överglasade passager som gav en särskild stämning på grund av ljuseffekten och de tätt placerade butikerna med smakfulla fönsterskyltningar. Det var hans idé – tillsammans med andra affärsmän – att bygga Göteborgs Arkader  – som egentligen inte blev en riktig arkad… men ändå, Pengarna räckte tyvärr inte till takvalvet!

Och om det blev väsen vid rivningen 1972 var det lika många som protesterades när man 1898 rev för att uppföra den ursprungliga Arkaden. Här låg då det vackra ”Denninghoffska huset”, det vill säga hörnet Östra Hamngatan – Drottninggatan och då var huset bara sexton år gammalt! Ägaren W Denninghoff  var en förmögen handlare inom järnmanufaktur – han köpte Gunnebo slott till sin dotter – som bröllopsgåva!

I Handelstidningen den 14 oktober 1899 står att läsa;  ”Vi hava ifrån denna betydande höjd (6 vån!) hela Göteborg nedanom oss. Det är egendomligt och kanske betecknande hur litet ”hela Göteborg” förefaller, då det så här betraktas ”uppifrån”. Men en grann vy öppnar sig. Vi kunna följa dalgångar förbi Qviberg upp emot Partille, Jonsered ända till de blånande Lerumshöjderna i fjärran, vi kunna överblickade de kala bergssträckorna, vilka te sig som ett stelnat hav åt Hisingssidan och utåt bortom Slottsskogen, vi kunna iaktta livet i hamnen, ångarnas rökar och de gammelmodiga men pittoreska fartygens mastmassor bort emot Klippan. Leende och i mjuk grönska ligger Trädgårdsföreningen alldeles under våra fötter, grönskan fortsätter utefter bergssidorna av Mölndalsdalgången.”

Vi är många som minns alla de fina butikerna, konditori, restaurang, biograf och mycket mer som inrymdes i skapelsen av arkitekten Franz Louis Ender – han som föddes i Bergen Sachsen 1855 och som avled i Göteborg 1924.

 

Kommentarer

comments

Om Maya Hedberg

Kort biografi – Maya Hedberg
Född i Landala, Göteborg. Uppvuxen i Guldheden. Slumpen förde mig tidigt till Italien som blev ett land jag gärna återvänder till. Som utredare/planerare inom sjukvården Göteborg och Västragötalandsregionen har jag en lång erfarenhet av skrivande – vandrat genom förvaltningens alla byråkratiska vindlingar. Sedan några år tillbaka blev skrivandet mer fritt och berättande – särskilt om företeelser i livet och i synnerhet om historia. Prövat olika skrivsätt inom olika genre – lärde mig att skriva om, på ett mer personligt sätt för att förhoppningsvis ta tag i läsaren – och fånga intresset för vår egen historia, vårt ursprung.

Det här inlägget postades i Stadens delar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!