1669

Göteborg drabbas av två stora bränder detta år. Den 4 januari brinner omkring 50 hus ner i den stora branden som härjar i de nordöstra stadsdelarna. Den 10 maj är elden lös igen. Den här gången brinner omkring 80 hus ner norr om Stora hamnkanalen. Kristine Kyrka och rådhuset på Stora torget är bland de byggnader som blir lågornas rov. Även mynthuset bakom Kristine Kyrka brinner ner och därmed upphör myntpräglingen i Göteborg.

En följd av bränderna detta år blir att den gamla Österport, som bestod av en timrad träport i stadsvallen, ersätts av den betydligt pampigare port i sten och tegel. Den nybyggda Drottningporten pryds bl a med huggna pelare från Gamla Älvsborgs slottsportal.

Källa: Göteborg genom tiderna.

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!