Kung Karl X Gustav

Charles XI at the Battle of Lund in 1676. Pain...

Image via Wikipedia

Kung Karl X Gustav sammankallar ständerna till en riksdag till Göteborg. Sverige ligger i fredsförhandlingar med Danmark och Polen, och kungen behöver både pengar och mer soldater för att kunna förhandla från en styrkeposition. Till Göteborg kommer också drottning Hedvig Elinora och den fyraårige prins Karl. Kungafamiljen instalerar sig i Torstensonska palatset på Södra Hamngatan 1.
Ständerna samlas den 4 januari i Kronhuset där en tillfällig rikssal annordnats. Kungen insjuknar plötsligt i en kraftig förkylning som tvingar honom att bli sängliggande. Helt oväntat avlider Karl X Gustav den 13 februari i Torstensonska palatset. Genast bestäms att Göteborgs portar skall stängas för att försöka hålla dödsfallet hemligt. Den 16 februari håller ständerna sammanträde i Kristine kyrka där den blott fyraårige prins Karl erkänns som Sveriges konung. Karl XI sätts under förmyndarregering bestående av änkedrottningen och fem höga riksämbetsmän.

Detta år beslutas att Gamla Älvsborg väster om Klippan skall rivas. Stenen i fästningsmurarna kommer till användning ute på c där bygget av Nya Älvsborgs fästning är i full gång.

Källor:Nordisk familjebok och Göteborg genom tiderna.

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!