1700

Göteborg har vid sekelskiftet omkring 6 000 invånare.
Wilhelm von Utfall bygger en vädersågkvarn på egendomen Sågen i Majorna.
Kronan beslutar att Nya Varvet skall bli hamn och depå för kungliga flottan. Det förvandlas 1870 till fängelse.
Rådsherren Volrat Tham avlider. Han var invandrad från Sachen. Ätten Tham adlas 1716 och släkten kom att bli betydande i Göteborgs affärsvärld.
Den första landshövdingen flyttar in Torstensonska palatset Södra hamngatan 1. Det är friherre Erik Sjöblad, som senare skulle bli dömd till förlust av liv, ära och gods på grund av bedrägerier riktade mot kronan. Domen mildrades av Karl XII och efterskäntes senare helt av drottning Ulrika Eleonora.
Detta år lider många av de göteborgare som satsat sina pengar i stadens sjöfart svårt av alla skepp som förloras genom sjöröveri världen över. En enda dag sätts cirka 60 hus och fastigheter upp till tvångförsäljning på grund av att dess ägare gjort konkurs.

Källa: Göteborg genom tiderna och Kronologiska anteckningar rörande Göteborg.

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!