Funktionalismen kommer till avenyn

Kungsportsavenyn har inte alltid varit den krog- och affärsgata den är idag. På 1800-talet var Avenyn stadens förnämaste gata där de välbärgade bodde. Gatan kantades av pampiga stenhus med små trädgårdar framför, liknande de man fortfarande kan se på Linnégatan, och lugnet hägrade. Men detta kom att förändras på 1930-talet. Affärsidkarna insåg denna centrala paradgatas kommersiella värde. Nu skulle Avenyn göras om till affärsgatan med stort A.

funkis

Moderna bostadshus

Funktionalismen var 30-talets arkitektoniska trend, och den ville ta bort all onödig utsmyckning på byggnaderna. De nya så kallade funkishusen skulle göras enkla, praktiska och hygieniska att bo i. Äldre hus ansågs vara kalla, dragiga och mörka. Sådana bostäder var enligt funktionalismens arkitekter ohälsosamma. Många av Avenyns gamla stenhus betraktades som alldeles för förfallna och otidsenliga. De skulle rivas och ersättas med den nya tidens hus, vilka skulle präglas av ljus, luft och modernitet. I de nya husens bottenvåningar skulle biografer och affärer inrymmas, medan de övre våningarna reserverades för bostäderoch läkarmottagningar. Det fanns stor efterfrågan på moderna lägenheter i centrala staden, och större delen av de planerade husen tingades bort redan på ett tidigt stadium.

Kungsportsavenyn in Gothenburg, Sweden, viewed...

Image via Wikipedia

Debatten

När tre av de gamla stenhusen revs för att ersättas av hus i den nya moderna stilen uppstod en hetsig debatt.Var det verkligen rätt att förstöra Avenyns pampiga fasader på det sättet? Skulle gamla eleganta stenhus helt okänsligt jämnas med marken? Många menade att de nya moderna ”palatsen” helt enkelt såg fruktansvärda ut bredvid de gamla husen och att kontrasten blev alltför stark. Andra höll på att en upprustning av gatan helt enkelt var nödvändig, för att undvika förslumning. En skribent i GMP år 1939 menade apropå kontrasterna att ”Däråt är emellertid ingenting att göra; de gamla livsformerna tränga sig fram med obeveklig kraft, och det gamla måste förr eller senare ge vika.”

funkis_2
Bild: Helio D

Lästips: Bilder av Göteborg

Ljus och luft

Viktiga nyckelord i beskrivningen av de moderna ”funkispalatsen” var ljus och moderniteter. Till skillnad från de gamla mörka stenhusen skulle ljuset släppas in i lägenheterna, och till och med fasaden skulle vara ljus. Material som marmor, puts och metall användes. Inga utsmyckningar skulle finnas på fasaden. Sådana betraktades som fullständigt onödiga. Lägenheterna skulle inredas modernt, med nymodigheter som porttelefon, diskmaskin och ordentlig ljudisolering. Det senare hade det varit lite si och så med i de pampiga stenhusen. De stora perspektivfönstren skulle vara utbyggda för att man skulle få in största möjliga ljus i bostäderna. Balkongernas konstruktion var också ny för Avenyn. De var inte rikt utsirade, som stenhusens gjutjärnsbalkonger, utan enkla i sin konstruktion. Arkitekterna betonade stramhet och enkelhet i utformningen. 1939 stod husen på Avenyn 25 och 14 klara. Arkitekt var Nils Olsson.

av Maria Nyström

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Vad hände när? och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!