Landala

Landala i Göteborg

Det är den 5 mars 2013 och jag finner en webbsida som erbjuder fotografering vid bland annat bröllop, porträttfotografering, fester …. på sidan ser jag bilder som jag känner igen från en bok som en annan fotograf och författare skapat. Bilder från Landala. Längst ner på webbsidan kan man lämna kommentarer och det är en del som gjort det. Även jag har postat en kommentar…
Det är alltså den 5 mars 2103 och jag skriver;
Maya 5 mars 2013 18:16
”Jag är född på Landala Långgatan 19, flyttade på 50-talet till Guldheden. Mamma och jag tog alltid vägen över Landala torg mot stan, d v s Grand Bazar!
Mamma kom till Landala på slutet av 30-talet och nu är hon tillbaka på Landalahus! Jag besöker henne ofta och vi talar om Höjdgatan som gick tvärs genom nuvarande byggkolosser … fy vad vi saknar det gamla Landala. Mamma är 94 år i år och hon o jag minns så mycket av torget. Skohandlaren, Falubygdens ost, Kahls kaffe, bagerier, specerihandlare, charketuristen Olsson på ”vår” gata. Din bild på huset med ”Pams” hade husgeråd- och tygaffärer. Gick i Götabergsskolan – slottet – mina syskon på Landalaskolan – fängelset. Oj, vad mycket minnen det finns kring denna ”förstörda” stadsdel. Tur att några hus finns kvar på t ex Holtermansgatan, intill torget… Vasa sjukhus, Hudkliniken Holtermanska, som nu inrymmer Chalmers. Chalmers o Holterman var ju två stora donatorer på sin tid. Tack till dem, kan vi säga än idag! Hälsningar Maya H”

Landala Långgatan 19 är just där vi, på den här bilden, kan se en kvinna stå vid en pojke med cykel. Kanske är det kvinnan i mjölkaffären som slängt på sig jackan utanpå det vita förklädet som öppnar sig för vinden … hon kanske ska skicka iväg budpojken med mejerivaror … en kvinna står på trottoaren med ett barn i famnen …

Dagen efter jag hade postat kommentaren till webbsidans fotograf fick jag ett telefonsamtal från Landalahus – ett äldreboende – det handlade om att min mamma fått andningssvårigheter och att ambulans var på väg att föra henne till Sahlgrenska sjukhuset! Jag var där innan ambulansen hunnit fram … hörde hur de snabbt hjälpte mamma att andas inne på ett akutrum … hörde plötsligt hennes röst. Tackolov! Efter en stund fick jag komma in och hälsa på henne.

Jag satt vid hennes sida i fyra dygn… sedan lämnade hon den här vandringen på jorden … Hon som en gång hjälpte den handikappade Majken i Landala, hon som fostrat tre egna barn … ensam mamma… sju barnbarn, tiotal barnbarnsbarn … hon som alltid fanns där för alla andra …  kanske är det hon som står på trottoaren på bilden här ovan… tagen under 40-talet!

Idag, den 22 februari 2014, får jag bilden via grundaren till Göteborgs Historia. Landala Långgatan – var en av de längsta gatorna i stadsdelen. Namnet har utgått i samband med ändringar i stadsplanen. Poff så är man borta!

 

Kommentarer

comments

Om Maya Hedberg

Kort biografi - Maya Hedberg Född i Landala, Göteborg. Uppvuxen i Guldheden. Slumpen förde mig tidigt till Italien som blev ett land jag gärna återvänder till. Som utredare/planerare inom sjukvården Göteborg och Västragötalandsregionen har jag en lång erfarenhet av skrivande – vandrat genom förvaltningens alla byråkratiska vindlingar. Sedan några år tillbaka blev skrivandet mer fritt och berättande – särskilt om företeelser i livet och i synnerhet om historia. Prövat olika skrivsätt inom olika genre - lärde mig att skriva om, på ett mer personligt sätt för att förhoppningsvis ta tag i läsaren – och fånga intresset för vår egen historia, vårt ursprung.
Det här inlägget postades i Vykort berättar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Landala

  1. Yvonne Fröberg skriver:

    Tack för underbar berättelse och. bilder. Jag är själv född 1948 och bodde på Landala långgatan 18 fram till 1955 då vi äntligen fick en lägenhet på Hisingen. Men minns väldigt mycket kul ifrån tiden i Landala.

Kommentera gärna!