1739

Landskansliet flyttar från Magasinsgatan till Södra hamngatan 3. Där finns ett tvåvånigs stenhus som några år tidigare uppförts av major J. A. von Blessingh. Huset förstörs vid den stora branden 1804, men återuppbyggs strax efter. 1870 får huset en tredje våning. Idag håller landshövdingen och länsstyrelsen över Västra Götalands Län till i huset.

E. Cederbourg utger Göteborgs historia, tryckt hos Kallmeyer. I denna skrift står det att stadens kanaler omges av vackra träd av olika slag, vilka ger ett behagligt utseende åt det hela. Dessa planteringar är orsaken till att Göteborg kallas ”det nya Amsterdam”. Vidare står att närheten till hamnar och kanaler medför stor bekvämlighet för hushållen vad gäller vattenförsörjningen. Här uppges också att staden har över 1 000 privata hus och tomter. Innvånareantalet är 12 761, men då ingår inte stadens garnison som med familjer uppgår till 2 179 personer.

Källor:Göteborg genom tiderna och Kronologiska anteckningar rörande Göteborg

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!