Lilla Bommen

lillabommen

Bild: Madeleine E

Boktips: Guide till Göteborgs arkitektur

Höghusets topp är originellt utformad. Likt en väldig skulpturgrupp av geometriska former tronar en fantasirik skapelse överst på byggnaden. Här syns bland annat utkiken som består av en inglasad kupol, en egendomlig form menad att skapa nyfikenhet hos betraktaren. Det något kaotiska intrycket som toppen ger står i kontrast till skrapans renhet med släta väggar av glas och stål. I utkiken finns kafé och där har man också ibland utställningar och minimässor. Det var mycket viktigt för Erskine att höghuset skulle uppfattas som smalt, elegant och spänstigt.Ett problem uppstod då stadsbyggnadskontoret beslutade att taklisthöjden som mest fick vara 55 meter.

Denna maxhöjd berodde på att byggnaden skulle harmoniera med annan hög arkitektur i staden. Problemet löstes på så vis att man tillät husets ena sida att överskrida maxhöjden. Taket sluttar således nedåt mot väster. Byggnaden harmonierar med övrig arkitektur samtidigt som Erskines intentioner uppfylldes.

Lilla bommen,atriuminteriör.

Atriet

Bottenvåningen i låghusdelen består av ett stort och luftigt atrium. I funktionalistisk anda är här öppet, ljust och mycket högt i tak. Broar går kors och tvärs i olika nivåer och små prång och skrymslen återfinns här och var. Det är en i stora delar asymmetrisk arkitektur med futuristisk känsla. Man skulle kunna kalla det ett slags ordnat kaos. Här finns bland annat bank, restaurang och kafé.

Detta är en plats för människor att mötas och verka; här råder kollektivismen. Den sociala gemenskapen i atriet står i kontrast till de konventionella, mer privata kontorsdelarna. Låghusdelen får liv av en frodig växtlighet bestående av fikusar och klängväxter av olika slag. Här finns även plats för djur; guldfiskar simmar omkring i en modernistiskt formad damm nära huvudingången. Lokalen är vit med enstaka trädetaljer och på bilden här ovan syns några av de runda fönstren som är en tydlig allusion på fartygsformer.
Låghusets kontorsvåningar påminner starkt om fartygsdäck med sina typiska rektangulära dubbelfönster. Mellan kontoren och trapphusen löper broar likt stiliserade landgångar och överallt finns smäckra vita stålkolonner. Fasadens röd – vita färgkombination går igen i hissarna.
År 1991 fick Lilla Bommen pris som årets kontorscenter i Europa vid Fastighetsmässan i Cannes.

Bilder: Katarina Sjöstedt
Av Katarina Sjöstedt

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Stadens delar och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!