Linneplatsen i Göteborg

Det är över 105 år sedan som Linnéplatsen fick sitt namn. Detta blev en följt utav att Linnégatan, till minnet av Carl von Linné, fick sitt namn 1882 (tidigare hette gatan Första Tvärgatan) och två år därefter fick som sagt platsen vid huvudentrén till Slottsskogen sitt namn – året var 1884.

Linnéplatsen har alltid varit en livlig frekventerad plats ända sedan slutet av 1800-talet då hästspårvagnarna hade sin ändstation där och då grabbarna från trakten däromkring fick vara med att vända hästarna om genom att haka av kroken med dragremmen och styra dem till andra ändan av vagnen.

Här på Linnéplatsen fanns ett fotografi-schapp där allmänheten fick för evigt fotografera sig på fem minuter på en metallplåt, som i sin tur klistrades på ett vykort. Här fanns också karamellgummorna som från sina transportabla varuhus – barnvagnarna – sålde knäck, chokladdruvur, lemonadpulver och gräggkarameller, här fanns ”kringelgubben” med sina Södertälje-kringlor alltid framlagda på ett silverfat, här stod tanten som sålde glass för tio öre styck och här fanns italienarna från Åsgatan med sina ballonger och krims-krams.

På den plats där gamla Barnbördshusets fastighet nu ligger och som vi får räkna till Linnéplatsen, fanns under slutet av 1800-talet en kasper- och marionettteater, karusell, skjutbana, panorama och vaxkabinett.

 

Linnéplatsen fanns de många kaféer där göteborgarna fördrev kvällarna vid en kopp kaffe och en ”degbit” och de gamla fina ekgrindarna blev en träffpunkt för många människor, både unga som gamla. Om livet på och omkring Linnéplatsen skulle det säkert kunna skrivas många artiklar. Vem vet, det kanske kommer.

Källa: Vi från Vega årsbok 1986-1986

 

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!