Lorensbergs cirkus uppfördes 1884

Den brann ned till grunden 1899 och återuppbyggdes på 26 dagar, tack vare ihärdiga och snabba ”alebönder”. Byggnaden stod kvar till 1969 då den revs.

Vad Lorensbergs park betyräffar så härror namnet från handlaren Lorens Pettersson som i början av 1770-talet ägde dåvarande landeriet. Göteborg köpte stället 1823 och gav då vinhandlare A H Evers tillstånd att driva värdhus. Så småningom utvidgades området med teater, karusell och en mycket besökt, men knappast välrenomerad danslokal.

Vid sidan om cirkus var det Lorensbergs restaurang som blev göteborgarnas inneställe. Sophus Petersen drev restaurangen 1910-1952 och senare tog sonen Bengt över. Det 90-åriga värdshuset revs 1956.

Då Lorensbergsepoken började lida mot sitt slut skrev Fritz Schéel en hyllningsdikt vars en av verserna löd:

Där lags toddar, brygges punsch till bål,
från alla vinklar ljöd ”gutår” och ”skål”.
Och våren själv skrev matsedeln till målen
med laxen, kyckligen och nässelkålen.

Källa: Vi från Vega

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!