Masthuggstorget

2:a Långgatan sedd från Masthuggstorget. Saluhallen närmast hitåt på höger sida. Foto från ca 1905.

2:a Långgatan sedd från Masthuggstorget. Saluhallen närmast
hitåt på höger sida. Foto från ca 1905.

Masthuggstorgets Saluhall

2:a Långgatan, som korsar Masthuggstorget, var ända in på 1940-talet en av Göteborgs stora affärsgator. Saluhallen vid Masthuggstorget byggdes 1887, och inrymde till en början 13 butiker. Två av dem gjordes emellertid snart om till polisstation, vilket ansågs behövligt då mycket folk samlades på torget under torgdagarna.

1964 påbörjades totalsaneringen av Masthugget, och saluhallen revs.

Saluhallen vid Masthuggstorget.Fotot är förmodligen taget åren strax före rivningen 1964.

Saluhallen vid Masthuggstorget.
Fotot är förmodligen taget åren strax före rivningen 1964.

Folkvimmel utanför saluhallen 1922.

Folkvimmel utanför saluhallen 1922.

Sjömanshemmet 1901.Foto: Aron Jonason .

Sjömanshemmet 1901.Foto: Aron Jonason.

Närbild av sjömannen 1901.Foto: Aron Jonason.

Närbild av sjömannen.Foto: Aron Jonason.

Sjömanshemmet

Det gamla Sjömanshemmet på Masthuggstorget invigdes 1886. Huset bekostades av donationer till minne av dåvarande kronprinsparet Oscar II:s och Sofias silverbröllop, och var redan från början ämnat att fungera som bostad åt sjömän som vistades i land.

Kronprinsparet skulle även medverka vid invigningen. Inför invigningen i september föreslogs stadsfullmäktige besluta:

1. att åt styrelsen för sjömanshemmet uppdraga att vidtaga sådana anordningar, som styrelsen finner det nådiga besöket i Sjömanshemmet påkalla;

2. att stadens byggnader vid de större gatorna, skola den 9 och 10 September flaggprydas och, jemte Gustaf Adolfs Statyn, på aftnarna sagda dagar festligt upplysas; och

3. att stadens fattige den 9 september skola på öfligt sätt bespisas med högtidskost.

Förslag 3 avslogs.

Invigningscermonin började med att ”Sjömanskungen” Oscar II höll invigningstal. Därefter följde psalmsång och bön av domprosten A. Rosell, som också dekallade en välsignelse över hemmet. Efter ceremonins slut tog kronprinsparet en tur i Slottsskogsparken.

Det nya Sjömanshemmet, ca 1945. Det nya Sjömanshemmet, ca 1945 .

cykelman

damer

par

poliser

masthugget

Masthuggstorget
Foto:
Helio Duarte


När det nya torget planerades på 1960 var tanken att det skulle bli masthuggsbornas eget centrum. De skulle inte behöva åka in till stan för att handla – allt skulle finnas på och runt torget. Så blev det inte riktigt, idag är där sällan liv och rörelse.

Det enda som minner om gamla tider är Erling Torkelsens skulptur med sju trämaster, som skall anknyta till forna tiders masthuggare. Skulpturen invigdes 1971, och hade tagit 3 år att tillverka. Den var då världens största träskulptur.

Masthuggstorget

av Maja Norrman

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Stadens delar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!