Medicinhistoriska museet i Göteborg

Medicinhistoria i anrikt 1700-talshus

I den gamla 1700-talsbyggnaden på Östra Hamngatan 11, kallat Oterdahlska huset, är Medicinhistoriska museet inrymt. Huset är det äldsta bevarade Sahlgrenska sjukhuset och lämpar sig därför särskilt väl som hemvist för ett museum av detta slag. Här finns en ansenlig mängd intressanta sjukvårdsföremål till beskådan. Men huset har också ett förflutet som såväl Göteborgs Handels- och Sjöfartstidnings lokaler som stadens polishus.

Oterdahlska huset, bild: Madeleine E

medicin_2

Oterdahlska huset, bild: Helio Duarte

medicin_3

Oterdahlska huset, bild:Helio Duarte


Oterdahlska huset.

Oterdahlska huset.

Från grosshandlarbostad till sjukhus

Huset byggdes i slutet på 1700-talet som privatbostad åt grosshandlare  Aron Oterdahl. År 1808 testamenterade han fastigheten till Sahlgrenska sjukvårdsinrättningen ”för evärderlig tid”. Testamentet innehöll vissa villkor som att ”det nu bortskänkta huset icke må emploieras till wärdshus eller annat bruk som dermed kunde hafwa likhet”.

Från grosshandlarbostad till sjukhus.

Från grosshandlarbostad till sjukhus.

Ungefär tio år senare togs beslutet att bygga om Oterdahlska till sjukhus, eftersom det första Sahlgrenska sjukhusetpå Sillgatan inte längre räckte till för den snabbt växande stadsbefolkningen. Uppdraget gavs till stadsarkitekten Hagberg och stod klart 1823. I det nya sjukhuset fanns tio sjuksalar, tre barnbördssalar, mottagning och bibliotek och man hade plats för 80 patienter. Intill sjukhuset iordningsställdes en trädgård med promenadmöjligheter för konvalescenterna.

Men redan vid mitten av 1800-talet ansågs sjukhuset för litet och otidsenligt och det blev åter nödvändigt att söka nya lokaler. 1854 flyttade man in i det nybyggda Allmänna & Sahlgrenska sjukhuset, sedemera Sociala huset, vid Grönsakstorget, Oterdahlska huset hyrdes därefter ut till skiftande verksamheter.

Tidningshus och skaldbostad

Från 1855 och ett par decennier framåt hade Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning verksamhet med bl a kontor och tryckeri i huset. Huvudredaktör vid denna tid var S.A Hedlund, känd liberal politiker i staden.Hans mest framträdande medarbetare var skalden Viktor Rydberg som främst verkade som utrikeschef på tidningen, men också som arkitekt- och språkdebattör. Åren 1855-60 hade Rydberg sin bostad i det lilla gårdshus som under sjukhustiden använts som likbod. I denna mörka kammare skrev han flera av sina berömda romaner och en stor del av sin ungdomslyrik. En oskiljaktig och trogen vän under dessa år hade han i sin pudel Mufti. Det berättas att då Rydberg ibland var bortrest vägrade hunden att äta ens den minsta matbit. Att Muftis sällskap hade stor betydelse för Rydberg framgår i flera brev, han beskriver honom som ” denne idealiske svärmare, vars fyra ben uppbära ett hjärta sådant, som endast en hund kan äga”. Till Rydbergs stora sorg blir Mufti överkörd och skalden förlorade en vän ”vars själ aldrig besudlats av svek och hyckleri”.

S.A Hedlund.

S.A Hedlund

 

Viktor Rydberg.

Viktor Rydberg

 

foto: Harald Widéen, 1964.

foto: Harald Widéen, 1964.

Gamla polishuset

Mot slutet av 1800-talet behövde staden ett nytt polishus och Oterdahlska huset hyrdes nu ut till Polisverket. För att kunna fungera som polishus genomfördes vissa ombyggnationer av fastigheten. Tingssalar inreddes och ett gårdshus med häktningsceller byggdes till. Fasaden, som ursprungligen är murad med holländskt gult slaget tegel, putsades och fick det utseende den har idag.

Förutom centralpolis, poliskammare och domstol fanns också en detektiv avdelning i huset. Domstolen var den första i sitt slag i Göteborg, och den drivande kraften bakom inrättandet av denna var polismästare Oscar Elliot. Han hade länge upprörts över hur polisen ofta självsvådligt och godtyckligt gjorde upp med haffade personer direkt på brottsplatsen. Nu kunde den gripne få sin sak prövad i rätten. Oterdahlska fungerade som polishus ända fram till 1967 och är nog för de flesta göteborgare fortfarande mest känt som “gamla polishuset”.

Göteborgs första ambulans som var i bruk 1876-1900.

Göteborgs första ambulans som var i bruk 1876-1900.

Medicinhistoriska museet idag

Sedan första maj 1997 ingår Medicinhistoriska museet i Sahlgrenska universitetssjukhusets organisation. Under flera år var museet nedläggningshotat, och hölls periodvis stängt. Men tack vare en envis och oförtröttlig kamp av museets chef sedan 1975, Inger Wikström-Haugen, är nu museets fortsatta framtid säkrad. Grunden till de medicinhistoriska samlingarna lades på 1930-talet av husmodern Ingeborg Kastman på Sahlgrenska sjukhuset, där ett vindsutrymme ställts till hennes förfogande. Under årens lopp utökades samlingarna och 1976 flyttades föremålen till Sociala huset, efter att de katalogiserats och systematiserats enligt medicinhistoriskt vetenskapliga principer. En basutställning byggdes och allmännheten fick tillträde. Museet utökades också med magasin, bibliotek och arkiv. 1986 fick museet nya lokaler och en ny basutställning i Oterdahlska huset.

I basutställningen visas centrala områden inom den allmänna medicinhistorien. Den behandlar synen på sjukdom och hälsa genom tiderna, patienternas situation förr och nu samt sjukvårdyrkenas framväxt. Frågor kring folkmedicin, alternativ medicin jämte den lärda medicinen tas också upp. En särskild avdelning ägnas åt den göteborgska sjukvårdshistorien. I det rum där Viktor Rydberg höll till under sin tid på Handelstidningen finns nu delar av Marstrands gamla apotek uppbyggt.

De tillfälliga utställningarna som visas skildrar inte bara historisk tid utan nutidsaktuella ämnen tas också upp. Museets målsättning är att på ett naturligt sätt binda samman gången tid med nutid och framtid.

Bilder: Göteborgs Stadsmuseum

av Ingrid Hansson

Öppettider: Tisdag, onsdag och fredag kl 11.00-16.00 – Torsdag kl 11.00-20.00

Adress: Oterdahlska huset-  Östra Hamngatan 11 – 411 10 Göteborg

Hitta hit: Spårvagn nr 5 och 10 samt buss nr 18, 19, 42, 80 och 99 stannar vid Lilla Bommens hållplats – 25 meter från museet.

Telefon: Förfrågningar och bokningar 031-711 23 31 – Fax: 031-711 23 87

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Stadens delar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!