1729

Göteborgs stad köper Aschebergska huset som ligger på Stora torget nr 2 (på samma plats som idag hyser tingsrättens tillbyggnad). Staden är på jakt efter ett nytt kommendantshus eftersom det gamla av trä, som låg vid Sillpackareplatsen, brann ner 1726. Kommendantsbefattningen är en mycket hög post eftersom det är den näst högsta militära befattningen i det befästa Göteborg. Över kommendanten står landshövdingen. Huset på Stora torget nr 2 tillhör militären fram till 1885, då det övertas av civila ämbetsverk.

Bröderna Jakob och Niklas Salhgren får privilegium att starta ett sockerbruk i Göteborg. Privilegiet har karaktär av ”privilegium exlusivum”, i det att det innebär att inom de närmaste 25 åren ingen annan skall få tillstånd att öppna sockerbruk inom 30 mils avstånd från Göteborg. Bruket byggs i Nya Lödöse (nuvarande Gamlestaden) och blir med tiden en ståtlig femvåningars fabriksbyggnad. Bröderna Salhgren importerar råsocker på egna fartyg från Västindien, England, Holland och Frankrike. När sockerraffineringen startar 1733 har man redan tagit hem ett lager på 64 000 kilo råsocker.

Källor:Göteborg genom tiderna, Det gamla Göteborg band 2 och Göteborgs äldre industri

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!