Nya Älvsborg

Gravyr av C. W. Carlberg 1768

Nya Älvsborg, Göteborgs lås ut mot havet.Gravyr av C. W. Carlberg 1768. (Bild Göteborgsstadsmuseum)

 

Boktips: Göteborg genom ritningar : byggande från äldre tid till 1900

 

För att ta första stöten av en dansk armé byggdes en mindre befästning på Risåsen. Befästningen skulle skydda Göteborg samtidigt som den skulle hindra fienden från att inta kullen och därifrån angripa staden. Detta var skansen Kronans föregångare och i folkmun gick den under namnet ”Juteskrämman”. För att förhindra fiendeflottor att segla in i älven och anfalla staden påbörjades bygget av Nya Älvsborgs fästning utanför hamninloppet. Med en ny fästning som skyddade Göteborg från havet ansågs inte Älvsborg fästning vid Klippan fylla någon funktion längre. Den sprängdes eftersom stenen behövdes till nya befästningsarbeten.

 Erik Dahlberg.

Erik Dahlberg. (Bild Göteborgsstadsmuseum)

 

Boktips: Greve Erik Dahlbergh : kungligt råd, fältmarskalk och generalguvernör

Erik Dahlberg var Sveriges främste fästningsbyggare vid den här tiden och utsågs därför till arbeta fram en försvarsplan som skulle göra Göteborg ointagbart. Sju meter höga stenmurar byggdes runt staden och utanför grävdes en 2,5 meter djup vallgrav. För att komma in i Göteborg var man tvungen att passera någon av tre stadsportarna – Kungsporten, Drottningporten eller Karlsporten. Två yttre befästningsanordningar restes – skansen Lejonet och skansen Kronan. Efter att ha fått ritningarna godkända av kung Karl XI påbörjades arbetet med skansen Kronan den 9 juni 1687. Det tog två år att uppföra det mäktiga tornet, vars väggar var sju meter tjocka. Innanarbetet var färdigt 1697 och tornet bestod då av fyra våningar. Skanstaket pryddes med en förgylld krona i trä. Redan efter 30 år hade den pampiga kronan ruttnat och det skulle dröja ända fram till 1800-talets slut innan en ny krona kom att pryda tornet.

Av Rolf Larsson

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Vad hände när? och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!