1745

Ostindiefararen ”Götheborg” med last av te, porslin, siden, rotting, pärlemor och kryddor sjunker den 12 september strax väster om Nya Älsborgs fästning. Lastens vikt uppgår till omkring 700 ton, och varorna är värda drygt två miljoner daler silvermynt. En enorm summa på denna tid. Det mesta av teet bärgas genast för att kunna torkas i stadens bakungar. Det får till följd att kackerlackor sprids i Göteborg. Senare samma år säljs 30 ton bärgat te på auktion.
En kopia av ostindiefararen ”Götheborg” byggds på ”Terra Nova” vid Eriksbergs gamla varvsområde. Det nygamla skeppet seglade på Kanton i Kina som de gamla ostindiefararna gjorde.

Niklas Salhgren får samma år tillstånd av Fredrik I att låta portugisiska judar ingå i det av Salhgren bildade kompaniet för idkande av sill- och torskfiske. Dessa judar får även rätt att i Göteborg bygga synagoga och anställa en rabbin.

Källor: Göteborg genom tiderna och Ostindiefararen Götheborgs porslinslast

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!