Palacehuset i Göteborg

Göteborg Palace Hotel. Vykort daterade 1912

Göteborg Palace Hotel. Vykort daterade 1912

Göteborg Palace Hotel. Vykort daterade 1912

Göteborg Palace Hotel. Vykort daterade 1912

Lästips: Statyer berättar : 76 konstverk i Göteborg

 

Palacehuset ritades år 1749 av Carl Hårleman, samme arkitekt som skapade Ostindiska huset. Palatset förlades till Brunnsparken och fick adress Södra Hamngatan. Det byggdes på pålar i nuvarande Stora Hamnkanalen och var ursprungligen ett sockerbruk. Som sådant fungerade det fram till 1800-talets början. Det stora huset uppfördes i holländsk renässansstil och formades som en fyrkant med en gård i mitten. År 1792 brann det dock ner nästan ända till grunden. Man byggde upp det igen och huset användes nu som spannmålsmagasin fram till 1825 då det såldes till en privatperson.

Fürstenbergska palatset, sett från väster, efter moderniseringen 1905 - 07.

Fürstenbergska palatset, sett från väster, efter moderniseringen 1905 – 07.

Del av Fürstenbergska galleriet, inrymt på övervåningen i västra flygeln.

Del av Fürstenbergska galleriet, inrymt på övervåningen i västra flygeln.

Någon gång i mitten av seklet byggdes två flyglar till; en östlig och en västlig. Palatset kom vid den tiden att ägas av handlanden Eduard Magnus, vid vars bortgång huset övergick till dottern Göthilda och hennes make Pontus Fürstenberg. Det mycket konstintresserade paret bodde där fram till sin död 1901 respektive 1902 då byggnaden donerades till Göteborgs stad. I testamentet stod, att om huset någonsin skulle säljas skulle en tredjedel av pengarna gå till uppförandet av ett konstmuseum och två tredjedelar till en fond bärande E Magnus namn med uppgift att främja musiklivet i staden.

År 1905 sålde Göteborgs stad huset till en man vid namn Robert Kjellström, som gjorde om det till hotell. Det skulle ha hetat Tre Kronor, men i sista sekund före invigningen 1907 döptes det till Palace Hotel. Det först tänkta namnet uppfattades nämligen inte som tillräckligt internationellt. Palace blev nu ett av de förnämsta hotellen i Göteborg med stamgäster som prins Eugen, kung Gustav V, statsministrarna Tage Erlander och Olof Palme m fl.

Det Fürstenbergska galleriet i västra flygeln är den mest kända delen av huset. Här hängde en av de största privata konstsamlingarna i Sverige på 1800-talet. Galleriet är inrett på ett mycket speciellt sätt med sina vinröda väggar, sitt brunlila tak och sin beige stuckatur. Originalinredningen innefattade också takskulpturer av Per Hasselberg. Dessa flyttades emellertid, tillsammans med konstsamlingen, till Göteborgs konstmuseum. Kvar i galleriet ännu idag finns dock ett par höga spegeldörrar, målade av Carl Larssons elever från Valands konstskola.

pal1li

Interiör från Palacehuset.

I källaren i östra flygeln inrättades på 1910-talet restaurang Gyllene hornet, i folkmun kallad Gropen. Krogen blev ett tillhåll för bl a artister och journalister. På 1970-talet, då många rivningar utfördes i staden, hotades även Palacehuset. Men 1976 övertogs byggnaden av Wermlandsbanken, och huset var därmed räddat. När man röjde för bankens räkning fann man åtskilliga konstverk på vinden från Fürstenbergs tid.

År 1995 renoverades och återinvigdes Fürstenbergska galleriet. Det har, sedan dess, fungerat som fest-och konferenslokaler.

Av Katarina Sjöstedt

 

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Stadens delar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!